Playstation 2 wydaje dziwne dzwięki nie czyta płyt
Witam,
jestem tu nowy i proszę o radę.
Niedawno kupiłem przez Allegro używaną konsolkę PS2(nie wiem czy przerabiana,ale raczej nie-sprzedający nic o tym nie wspominał)Sprzedający pisał,że jest w 100% sprawna w stanie bardzo dobrym. Przez kilkanaście dni wszystko chodziło w jak najlepszym porządeczku,tylko czasami konsolka lekko robiła takie: "trrrr",ale starczyło ją przesunąć i było ok.Po kilku dniach użytkowania kupiłem także przez allegro używaną Fight Night Round 3.W odróżnieniu od innych gier (ten FNR3 ma całe mnóstwo małych rysek) po napisie Playstation 2 był tylko czarny ekran.Sprzedający z uporem maniaka twierdzi,że u niego na PS2 Slim wszystko działało.
Pomyślałem,że to jednak wina płyty.
Po kilku jednak dniach nawet gry które fantastycznie chodziły,zaczęły się coraz wolniej ładować,albo wogóle(nie raz trzeba było kilka razy włączać i wyłączać playa żeby wczytało i trochę się z nim pobawić).
Postanowiłem więc po lekturze kilku artykułów na ten temat,że wspólnie z tatą,który zna się na elektronice wyczyścimy laser.
Rzeczywiście-po wyczyszczeniu(a konsolka była baaaardzo zakurzona,uwierzcie mi....) wszystko było ok,płyty były wczytywane od razu,bez problemów.Po jakieś 1-2 dniach później konsola zaczęła wydawać coraz częściej i coraz głośniej dziwne dźwięki w stylu :"trrrrrrrrr" i przesuwanie konsolki nic jednak nie dawało.
Pomyślałem,że trzeba będzie natrzeć styki czy coś takiego(jak pisali w innym artykule,że trzeba tak zrobić,jak podczas grania konsola wydaje dziwne dźwięki).Włączam konsolkę,bo chciałem jeszcze przed całą operacją trochę pograć,a PS2 przestał odczytywać płyty wogóle,a nawet bez płyty w środku podczas użytkowania wydawała te dziwne głośne dźwięki i nie mogła przestać.
Teraz po kilkunastu próbach udało mi się cudem odpalić płytkę Black,ale i tak PS2 strasznie hałasowała i czasami ładowała się w dziwnych momentach(będzie wydała dźwięki dopóty nie włączysz menu i się nie załaduje oczywiście obecne były także dźwięki).
Potem znowu zaczęła buczeć i nie mogła przestać tak długo,że musiałem ją wyłączyć i teraz piszę do was o pomoc.
Odpowiedz
Ja tak mialem jak odłaczyłem taśme łączącą laser z płytą główna to laser dochodził do końca i probował iśc dalej i przeskakiwał ten uchwyt co jest z boku lasera co przewija sie po prowadnicy od silnika lasera,wtedy tez miałem takie trrr,rozkręć konsole i zobacz czy wszsytrkie tasmy dobrze siedza a jak nie to jee popraw,moze to byc tez sterownikiem lasera albo laserem bo on ma taki dzydzel ktory jak dojezdza do konca laser on sie wciska i wysyla sygnal ze laser jest przy koncu i on tez moze byc walniety i nie wysyla sygnalu i silnik od lasera dalej kreci chociarz jest przy koncu.
[Obrazek: b_350_20_FFAD41_E98100_000000_591F11.png]
Odpowiedz
to najprawdopodobniej wina uszkodzonego lasera. miałem to samo z black, ale po wymianie lasera za ok 60 zł wszystko śmiga. porysowane płyty po prostu uszkadzają powoli laser.też miałem dziwne dżwięki wydobywające się z konsoli i 7/10 gier wogóle nie chciało się uruchomić. a ten dżwięk oznacza, że laser nie może znależć ścieżki na płycie. pewny na 100% nie jestem, to tylko propozycja, wina może leżeć gdzie indziej...
Odpowiedz
tez mialem z tym problem wiec rozebralem konsolkę ( grubą ) i poprawilem ramię które jest przymocowane do ślimaka (śróby) jezeli ktos by mial pytanie jak to zrobic piszcie na gg. 6706181 na e-mail :) wyśle wszystko dokladnie z opisem i ze zdięciami ;) Pozdrooo ... ;D
Odpowiedz
dobra nie bede zasmiecal forum tu napisze . czyszczac laser i prowadniki urwala mi sie ta tasemka z lewej stony od konsoli ? da sie ja jakos "po swojemu swstawic" czy jak??? dzieki za szybka odpowiedz
Odpowiedz
najlepiej daj foty jak to wszystko teraz wygląda...
[Obrazek: gt5zv5.jpg]
Odpowiedz
http://img214.imageshack.us/img214/1637/dsc01956f.jpg
Odpowiedz
hmmm... szczerze mówiąc to nie wiem jak to jest w FAT bo ja mam SLIM ale wydaje mi się że wystarczy tylko tą tasiemkę wsadzić spowrotem tam gdzie była...
[Obrazek: gt5zv5.jpg]
Odpowiedz