wymiana dysku
witam , nie atakujcie ze temat juz był bo po prostu nie mam czasu na szukanie...
jestem uzytkownikiem xklocka i dostalem w prezencie od brata ps3 z 120gb dyskiem który postanowiłem wymienic , zakupiłem wd 500 gb 5400 ,po wielu bojach zrobiłem kopię danych na penku (fat 32) zmieniłem dysk i probowalem zainstalować dane od nowa i tu problem bo ps3 nie widzi kopii i żada danych do aktualizacji do wersji 4,53 lub nowszej... pomózcie jak ruszyc dalej ..pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowy roku ..
ps. last of us wymiata:D
Odpowiedz
po co wymiana dysku ? zamierzasz kupować w playstation store ? centy tam są z dupy że się brzydko wyrażę, a na to co potrzebują gry z BD instalują grosze na dysku, polecam zostawić jak jest a dysk do komputerka sobie włóż ,a jak już chcesz wymieniać to kup rekomendowany dysk sony z szynami będzie najbezpieczniej bo ten może bardziej grzać konsolę :) Naprawdę na gry i to z płytki to 120 GB to i tak za dużo np: Red Dead Redemption GOTY zajmuje 700mb, GTA 5 8GB.... to jest ledwo 9GB zostaje jeszcze 111GB, a nie wiem jak u Ciebie drogi userze ale mi by brakło kasy i dobrych gier by zapchać tyle, chyba ze wykorzystujesz Plejacza do chowania w nim muzyki i filmów + kupujesz z PS Store :)
Odpowiedz
NefrizPL napisał(a):zamierzasz kupować w playstation store ? centy tam są z dupy że się brzydko wyrażę

Jakie znowu centy?

NefrizPL napisał(a):to co potrzebują gry z BD instalują grosze na dysku, polecam zostawić jak jest a dysk do komputerka sobie włóż

No takie GT5 wymaga 5GB, DiRT 3 tak samo, WWE'13 też jakieś 6GB... więc chyba masz rację.
Aczkolwiek Xbox 360 jest lepszy bo całe gry są zrzucane na dysk twardy... A w PS3 - niestety, tylko jakiś % się instaluje a reszta gry oczywiście idzie z płyty.

Darni55 - podaj dokładny model dysku twardego, jeżeli będzie to odpowiednia seria z Western Digital to będziesz mógł go wsadzić do xboxa 360, a ten na pewno lepiej go wykorzysta niż PS3 :) Pozdrawiam, właściciel xkloca.
Odpowiedz
nie centy tylko ceny :) kruczek, a co do tego ze w Xklocku wrzucane są na dysk... nie są użytkownik musi sobie o tym zadecydować więc to tylko opcja, pozatym po co instalacja skoro PS3 korzysta z BD ? wszystko tam się mieści , lepsze to od 4 płyt na xklocu które Bóg wie ile się instalują (też miałem Xklocka 250 GB Slim,kupiony 3 tygodnie temu,potem go dałem jako prezent na gwiazdkę) Zacznijmy od tego że PS4 ma ten rewolucyjny (już nie) system BD lub install na hdd. Ale nie ukrywam wszystko ma zalety i wady, BD przez ciągłe używanie przez ps3 się rysuje = krótsza żywotność, oczywiście do pełnego zgonu płyty trzeba się postarać bo ryski będą zawsze, ale czy płyta deadnie to od usera zależy :) za to zaleta to że wszystko jest na jednym nośniku BD, z wyjątkami chyba Dragon Quest któryś jest na 4 BD.... przelicz to na Xklocka i pomyśl ile instalacji będzie skoro 1 BD to około 50 GB DVD9 to jakieś 8,5 GB.... jak widać są i wady i zalety możliwości instalacji i nie, chociaż na ps3 i xklocku GTA 5 wygląda tak samo tyko że na ps3 GTA 5 instaluje sobie automatycznie 8,5GB a na xklocku jest to jedna płyta która musi być install (obecnie chyba już nie trzeba).
Soreczki za tak długą wypowiedź ale jestem "multiplatformowcem" i nie uznaję wyższości jakiejś platformy nad inną moze pc ma znaczną przewagę nad konsolami pod względem graficznym i w niektórych pod względem sterowania (fpsy) ale konsole oferują granie w grę w płynnej (nie zawsze) rozgrywce i zawsze przyzwoicie to wygląda, za to gry są przez to droższe.

Podsumowując nie wiedząc czemu tak długą wypowiedź , wszystko ma zalety i wady, nie powinno się dyskryminować innych platform bo każda jest dobra, tylko ma swoje wady i zalety, a bycie fanboy'em to głupota.
Jeszcze raz soreczki za te wypociny ale jakoś mi tak teraz kamień z serca spadł jak wypowiedziałem się jakie mam w tym temacie zdanie :)

Co do dysku to racja Klocek go bardziej wykorzysta (więcej demonstracyjnych itd.).
Pozdrawiam, Nefriz :)
Odpowiedz
dzieki za odzew ale nie pytalem o wyższość świąt bozego narodzenia nad wielkanocą.......
chodzi mi o sposób postepowania przy wymianie a dywagacje na temat tego po co mi tyle miejsca pozostawiam sobie...
więc jesli ktos mógłby pomóc to prosze o wskazówki bo sposób znaleziony w internecie nie działa
Odpowiedz
Może i ja się wypowiem :>

Mam slimkę 320gb. Mam na niej multum filmów (zwykłych filmów!), muzyki, zdjęć.
Danych z gier, mam chyba z 15 sztuk. I co? ponad 200gb wolnego jeszcze :>

Naprawdę wymiana dysku w PS3 nie jest jakoś specjalnie konieczna, chyba, że masz starego fata 40gb - wtedy się można zastanawiać :>
[Obrazek: hzieling.png]
Odpowiedz
Najpierw musisz zainstalować HDD w konsoli.
Pobierasz z netu ze strony pl.playstation.com aktualizację FW i wgrywasz ją na pena.
Uruchamiasz konsolę, wtykasz pena i postępujesz zgodnie z poleceniami na ekranie.
Po uruchomieniu już XMB wchodzisz w ustawienia>narzędzie do kopii zapasowych i robisz odzyskanie danych.

Co do dyskusji: po wykupieniu PS+ zdecydowałem się sam z siebie na wymianę HDD z 320 na 500 jednak co miesiąc pobrać dwie gry trzeba mieć na co :)
Odpowiedz