Liczba postów: 51
Liczba wątków: 20
Witam pytanie może wydać się bez sensu ale nie znalazłem nic w google a dręczy mnie pytanie po prostu co mają takiego oryginale płyty do ps2 czego nie mają nieoryginalne płyty ps2 że oryginalne płyty z grami na ps2 czyta nie przerobiona konsola?
Liczba postów: 1000
Liczba wątków: 75
29-05-2013, 22:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2013, 22:24 przez Simion.)
Są tłoczone, a nie wypalane.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 8
To nie ma znaczenia czy są tłoczone czy wypalane. Po prostu brakuje na takich płytach specjalnych obszarów, poprzez które konsola weryfikuje czy nośnik jest z grą. Dodatkowo, tych sektorów nie da się nagrać na nagrywarce.
Liczba postów: 2376
Liczba wątków: 64
Nom, podczas zgrywania takiej płyty do np. *.iso, nagrywarka omija te sektory i.
![[Obrazek: Toonsil.png]](http://card.psnprofiles.com/1/Toonsil.png)
Nie pomagam na PW ;)
Liczba postów: 2159
Liczba wątków: 62
Jako ciekawostkę (na którą powinniście przymknąć oko) o kilku konsolach - oryginalnie płyty dla Gamecube oraz Xbox były tłoczone "od tyłu". Po wymianie napędu w Xbox np. Nie działały już oryginalne płyty, ale przegrywane i owszem. O gamecube szkoda gadać, miałem to draństwo i laser jest bardziej wybredny niż ps2.
Jak wiadomo PS2 żeby przerobić chipem trzeba dłuuugo lutować, precyzyjnie, dużo kabelków. Często po tym coś nie działa. Tutaj Xbox i Gacek wygrywają, bo w X instalujesz softmoda manewrując taśmami między pc a konsolą lub zamocować chip w gotowych już gniazdach na płycie głównej. W Gamecube chipa można wlutować nawet gwoździem.
Gamecube http://www.youtube.com/watch?nomobile=1&v=bQ8v0VWTKYM
PS2 http://www.youtube.com/watch?v=raWFv0kx8I0
@up
Pełno bzdur napisałeś...
(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Jako ciekawostkę (na którą powinniście przymknąć oko) o kilku konsolach - oryginalnie płyty dla Gamecube oraz Xbox były tłoczone "od tyłu".
Jak płyty można tłoczyć od tyłu? Każdą jedną tłoczy się w podobny sposób.
(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Po wymianie napędu w Xbox np. Nie działały już oryginalne płyty, ale przegrywane i owszem.
Jak wymienisz napęd w Xboxie na oryginalny z Xboxa to będzie wszystko działać. Jednak jak wsadzisz napęd komputerowy, to tylko nagrywane pliki (ale nie do końca, bo jest kilka modelów, które po modyfikacji działają jak oryginalny napęd X-a).
(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Jak wiadomo PS2 żeby przerobić chipem trzeba dłuuugo lutować, precyzyjnie, dużo kabelków. Często po tym coś nie działa.
Masz jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Jak się potrafi lutować to problemów nie ma.
(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): Tutaj Xbox i Gacek wygrywają, bo w X instalujesz softmoda manewrując taśmami między pc a konsolą lub zamocować chip w gotowych już gniazdach na płycie głównej.
Jaki to ma związek z PS2? Chyba zapomniałeś o czymś takim jak FMCB, które jest softmodem.
(02-06-2013, 00:32)szymusbanan napisał(a): W Gamecube chipa można wlutować nawet gwoździem.
Bez komentarza... Gdzie wsadzisz tego gwoździa?
Liczba postów: 1017
Liczba wątków: 0
squallpl napisał(a):Bez komentarza... Gdzie wsadzisz tego gwoździa? Chodziło mu o to że nagrzewasz takiego gwoździa nad kuchenką gazową i możesz nim spokojnie wlutować tego chipa(łatwy montaż). Większym problemem przy przeróbce GC jest rozkręcenie obudowy :D
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
Liczba postów: 2159
Liczba wątków: 62
Płyty na xboxie kręcą się w odwrotna stronę, niż ps2. W gamecube chyba tez tak było. Płyt xbox nie odczytasz w komputerze. Tak, mam doświadczenia.
Rzeczywiście, nie dodalem informacji o tym napędzie. Związek z ps2 jest taki, ze chciałem porównać przeróbki w ps2 oraz konkurencji.
Pierwszy raz słyszę takie bzdury. Gdzie to wyczytałeś? Nie można ich odczytać z innych powodów, a nie dlatego, że "kręcą się w inną stronę".
Liczba postów: 1000
Liczba wątków: 75
Też słyszałem że płytki w kostce kręcą się w inną stronę. Informacja od znajomego który ją posiadał i nie przerabiał właśnie z tego powodu - chyba wiarygodne źródło ;) .
|