Dziwne chodzi napęd i konsola
Witam, dziś nabyłem konsolę PS3 Super Slim 500GB+ GTA4 nowa i jako że pierwszy raz mam styczność z PS3 to mam pytanie czy napęd naprawdę tak głośno musi chodzić? Tzn wkładam płytę i jest takie stukanie krótkotrwałe i potem czyta szybko płytę a nagle tak jakby chciało czytać a nie może i znów szybko i znów jakby tak się pauzowało. Po pierwszym uruchomieni gry (GTA4 tylko posiadam) to napęd zasuwa i to ostro (ale to chyba normalne) ale już jest znacznie spokojnie jednakże potem co jakiś czas jakby pauzowało płytę i szybko uruchamiało (to co wcześniej) bo wyjściu z gry i włączeniu przeglądarki np konsola dalej głośniej chodzi :/ Czy tak ma być?

A i jeszcze jedni przy okazji czy GTA4 tak każdemu troszeczkę laguje czasami? Nie są to wielkie lagi tylko leciutkie scinki niezauważalne czasami. Na xbox360 którego miałem wcześniej GTA4 chodziło cholernie płynnie. ;)
Odpowiedz
Pamiętam, że także zwróciłem uwagę na głośną pracę czytnika przy pierwszych uruchomieniach (Super Slim), ale jest to raczej normalne, jak dotąd nic złego z konsolą mi się nie stało. Natomiast po czasie albo mechanizm się wyrobił albo mój słuch się przyzwyczaił i teraz nic nie słyszę. Po wyjściu z gry płyta jakiś czas się kręci w konsoli, pewnie stąd ten głośniejszy dźwięk.
[Obrazek: Mlyneq.png]

[Obrazek: retronagazieuserbar.jpg]
Odpowiedz
Jestem w szoku że tak głośno chodzi, niby Blu-Ray i inne bajery a chodzi głośniej i dziwniej niż w x360 :D może to dlatego ze pierwsze uruchomienie?

http://www.youtube.com/watch?v=cr83i6GLkW8 dokładnie tak mi chodzi napęd przy wczytywaniu i co jakiś czas podczas gry :)
Odpowiedz
W zasadzie każda konsola pracuje inaczej. W niektóry napęd pracuje bardzo cicho (FAT) potem w SLIM już można było bardziej usłyszeć pracę napędu. A SuperSlim to już porażka.
Różnica konstrukcyjna jest bardzo duża - SuperSlim w zasadzie cały napęd ma na wierzchu więc jego głośna praca nie powinna dziwić.
Pozostałe mają napędy w zabudowie więc są trochę bardziej wytłumione, no i za coś jest ta niższa cena (pierwsze kosztowały 2500 zeta :))

XBOXa do SuperSlim nie porównuj bo on też ma napęd zabudowany - tak prawdę mówiąc jest to prawie standardowy napęd z kompa na SATA :)
Odpowiedz
jadcorben ale powiedz mi tak szczerze jest się o co martwić czy to normalne dźwięki? ;)

a i dodam że wczoraj po raz drugi włożyłem płytę z GTA4 uruchomiłem i te dźwięki był tylko przy wczytywaniu gry, potem podczas gry płyta wydaje dźwięk jak hmm chodzący wiatrak i co jakiś czas takie dziwne dźwięki krótkie i szybki to jest dobrze czy nie?
Odpowiedz
Czytając opis wygląda mi na to, że tak to chyba działa, a przynajmniej u mnie. GTA nie mam, ale przy innych grach jest podobnie. W XMB słychać, że płyta kręci się szybko, a podczas uruchamiania i grania słychać takie krótkie charakterystyczne odgłosy. Jak dla mnie jest to odgłos odczytu płyt Blu-Ray, których wcześniej nie miałem i takich odgłosów nie słyszałem.
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
To jest takie jakby pukanie i potem normalnie i znów takie puk puk i znów ok. I kurde nie wiem czy tak ma być czy taka wadliwa konsola jest niestety..
Odpowiedz
Stukania u mnie nie ma, raczej nazwałbym to takim "wziu", "wziu"... ;) Jak chcesz, żebym porównał, czy mam podobnie, to nagraj odgłosy, a odpowiem Ci jednoznacznie, czy u mnie gry wydają takie same odgłosy.
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
(17-05-2013, 17:42)piotros napisał(a): Stukania u mnie nie ma, raczej nazwałbym to takim "wziu", "wziu"... ;) Jak chcesz, żebym porównał, czy mam podobnie, to nagraj odgłosy, a odpowiem Ci jednoznacznie, czy u mnie gry wydają takie same odgłosy.

http://www.youtube.com/watch?v=cr83i6GLkW8 nie mój filmik ale są dokładnie takie same odgłosy po włożeniu płyty i odpaleniu gry ;)

+ jeszcze jeden filmik http://www.youtube.com/watch?v=z5CcvXuldDk
Odpowiedz
Jak na moje ucho, to silnik krokowy tak hałasuje. Można by przesmarować prowadnice od głowicy, albo po prostu zostawić to tak jak jest.
Nintendo64 + Expansion Pack
Playstation SCPH-7002+MC SCPH-1020+MC 8MB+Pad SCPH-1080+2xDS SCPH-1200 (oba martwe)
Playstation 2 SCPH-50003+Network Adapter+HDD 120GB+2x Dual Shock 2+2x Memory Card Sony (jedna z FMCB)
Playstation 3 1TB CECH-2004B+2x DualShock 3
XBOX v.1.0+HDD120GB+2x Pad
może wkrótce będzie XBOX 360...
Odpowiedz