Błąd podczas instalowania FMCB
mam dwie karty..
Jedną 8mb sony z wgranym już FMCB i 64mb od sony na której to FMCB nie ma.
Wgrywam FMCB-ota taką metodą:

1. wsadzam do slotu nr. 1 karte 8mb sony z FMCB i wsadzam pendriva z plikami do wgrania
2. odpalam ulaunchelf>mass> i tak dalej
3. gdy odpala się cały program FMCB podmieniam memorki z 8mb sony z FMCB na 64mb sony bez FMCB
4. formatuje i klikam normal install i tu pojawia się problem
przy punkcie gdzie pisze "Singing DVDELF for Memory Card 1" pojawia się czerowny "X" i wyskakuje błąd "Error during FreeMcBoot installer" ?

Dodam że przerabiam w ten sposób memorki od ho ho i zawsze moetoda działała pierwszy raz spotkałem sie z takim błędem.. jak go rozwiązać ? czy w ogóle się da ?
http://pustamiska.pl/ Pomóż zwierzakom w potrzebie!!! Wystarczy że klikniesz !!!
Odpowiedz
Po co wyjmujesz tą memorke z FMCB?

Do 1 portu wsadź kartę z FMCB, a do 2 Portu wsadź tą bez FMCB
Odpal instalator, sformatuj Drugi Slot (Czyli tą bez FMCB)
Potem daj "Multi Install" i wybierz slot 2...

Problem może być też taki, że ta karta "SONY" 64mb to podróba. I tego jestem w 1000%, że to podróba.
PSX SCPH-5552, PSX SCPH-7502, PSX SCPH-9002, SONY DualShock, 2x Memory Card SONY, 8 Oryginalnych gier

PS2 FAT SCPH-39004, Sony DualShock 2, Memory Card "King Memory" 64MB z wgranym Free McBoot, Memory Card 8MB SONY, 10 Oryginalnych gier

[Obrazek: sygnaeu.jpg]
Odpowiedz
a czemu multi install ? zawsze robiłem tak jak napisałem i wszystko działało a "Przerobiłem" juz sporo memorek...
zrobiłem jak kazałeś. Błąd nadal się pokazuje
sęk w tym że robiłem juz takie operacje na nieorginalnych kartach i było ok .... zaraz wyślę fotke opakowania tej że karty
Tak wygląda karta:
http://www.tomtop.com/syssite/home/shop/...ig/897.jpg

A tak opakowanie (z tym ze u mnie na dole nie jest SCHP-10030 tylko SCHP-10060):
http://www.richmaker-hk.com/clientwebsit...%20ps2.jpg

Czy na tą kartę da się wgrać FMCB ? Jeśli tak to jak a jeśli nie to jaki jest tego konkretny powód ?
http://pustamiska.pl/ Pomóż zwierzakom w potrzebie!!! Wystarczy że klikniesz !!!
Odpowiedz
Czemu multi install?? Jeśli komuś przerabiasz memorki, to bez tego ani rusz. NA Simple Install zadziała tylko na konsolach o tej samej "v" co twoja. Czyli że Multi Install jest dla wszystkich "V" :) To tak na przyszłość.

Jeśli nadal się pokazuje, to bez żadnego wyłączania konsoli czy formatowania, naciśnij "Multi INstall" jeszcze raz. Też miałem ten błąd i wystarczyło tak zrobić.

A fotki opakowania nie wysyłaj. To i tak podróba :)
PSX SCPH-5552, PSX SCPH-7502, PSX SCPH-9002, SONY DualShock, 2x Memory Card SONY, 8 Oryginalnych gier

PS2 FAT SCPH-39004, Sony DualShock 2, Memory Card "King Memory" 64MB z wgranym Free McBoot, Memory Card 8MB SONY, 10 Oryginalnych gier

Odpowiedz
aha.. no nic zaraz zobaczę.. a odnośnie podróby czy korporacje używające logo PlayStation sa jakoś karane za używanie ich przy swoich "podrobionych" produktach ? Czy może płaca SONY za możliwość używania ich logo ?
zrobiłem jak kazałeś ale problem nadal istnieje
Odpowiedz
No to jak widać jest to jedna z tych kart, które po prostu nie współpracują z FMCB. Zdarzają się takie.

To są zwykłe podróby, sam się dziwię, że SONY jeszcze ich nie pozwało. Tak na przyszłość. SONY Produkowało karty tylko 8MB. A i tak nie wszystkie SONY 8MB to oryginały...

Odpowiedz
ok w takim razie dzięki za pomoc :D
Odpowiedz
xXFernIXx,

moze nie tylko Tobie sie to przyda:

"Jak rozpoznać oryginalną PS2MC?"

Cytat:Rynek został nimi dosłownie zalany. Obecne podróbki pakowane są w niemal identyczne opakowania, posiadają hologramy (!), mają nawet instrukcje i naklejki takie jak w oryginalnych produktach. Wszystkie karty pamięci, które mają większą pojemność od ośmiu MB to stu procentowe podróbki - Sony produkuje wyłącznie MC 8MB.

Jak rozpoznać oryginalny produkt od podrobionego? Niestety, w przeciwieństwie do XMB w PSP, PS2Browser nie umożliwia weryfikacji karty (zgodność z Magic Gate), a szkoda. Niestety aby odróżnić od siebie obie karty trzeba mocno wytężyć swój wzrok.

1- oryginal
2- podrobka

[Obrazek: ps2mcbackorg.jpg] [Obrazek: ps2mcbackfake.jpg]

Cytat:Na kartach podrobionych można dostrzec nieregularne odstępy, tak pomiędzy literkami jak i napisami. Krążą po sieci różne dziwne teorie na temat serii i oznaczeń. Na powyższych zdjęciach widoczne są karty wyprodukowane w Chinach z literką "F" i numerze serii (org.) 07-04 i (fake) 04-04. Znam mnóstwo osób które mają oryginalne produkty i identyczne oznaczenie, ba karty te również zostały wyprodukowane w Chinach. Osobiście posiadam memorkę made by Japan z literką "K" serii 01-04, która również jest oryginalna. Czy to jest dobry trop ciężko stwierdzić nie mając na co dzień do czynienia z każdą z serii i podrobionymi kartami. Osobiście radziłbym sugerować się odstępami pomiędzy literkami, o czym wspomniałem na początku tego akapitu.

[Obrazek: ps2mcfrontorg.jpg] [Obrazek: ps2mcfrontfake.jpg]

Cytat:Powierzchnia w miejscu na nalepkę na oryginalnych kartach jest znacznie gładsza od tej w innych częściach. Podobnie zresztą jak cała faktura karty (w tym i jakość plastiku). Ponadto w oryginalnym produkcie wcięcia są zdecydowanie głębsze (są ostrzejsze i bardziej agresywne) - w podróbkach obłe.

[Obrazek: ps2mcblisterorg.jpg] [Obrazek: ps2mcblisterfake.jpg]

Na papierowej okładce oryginalnej karty, napis PlayStation 2 jest nieco jaśniejszy i posiada delikatne wyżłobienia.

UWAGA: nie wiadomo jak długo te informacje będą aktualne i czy całkowicie wyczerpują temat nieoryginalnych kart pamięci!

autor, pan @Berion :D

[Obrazek: sdsp7wq8bq.gif]
Odpowiedz