Odnawianie PSX
Witam, parę dni temu podczas pobytu na wsi "odkopałem" spod różnych gratów leciwą konsolkę PSX.
Jest w stanie fatalnym:
Wejście na kabel od zasilacza jest uszkodzone - trzeba wyregulować, bo nie łączy całkowicie. Laser chyba zwalony, brak kółka na które zakłada się płytkę. Brak padów i karty pamięci. Do tego konsola wiele razy spadła, młodsi kuzyni zadbali o nią (wrzucali stare polskie monety do konsoli itd).
Obraz, dźwięk i wejścia na pady działają - na ekranie pojawia się logo Sony, browser, słychać dźwięk itd.
Moje pytanie brzmi, czy opłaca się naprawiać taką konsolkę?
Chcę kupić nieoryginalną kartę pamięci, jakiś pad (ew. będę grał na DS2 z PS2), zamontować chipa i wymienić laser.

PS: Jeśli logo Sony pojawia się na ekranie, słychać dźwięki itd to z wewnętrznych podzespołów NA PEWNO zepsuty jest tylko laser?

PPS: Jeśli zassam kopię z internetu wystarczy ją tylko wypalić i można grać?
Tego typu sygnatury są zabronione
Odpowiedz
karta pamięci + pad + chip + laser i z wysyłką masz drożej niż jak kupisz jakąś jedynke w dobrym stanie kompletną. Z tego co widzę masz ps2 to czemu nie grasz na niej w gry z psx ?
PS2 Slim Black + 2 x pad + buzzery + swap magic + 8mb Sony + ok. 100 gier + plasma 42" Samsung > PS2 SPRZEDANE ! Aktualnie Xbox 360.
Odpowiedz
Stwierdziłem, że jednak nie kupuję pada do PSX. Posłużę się jednym z Dual Shocków na PS2. Wystarczy tylko MC (wypatrzyłem za 5zł nieoryginalną 1MB na allegro.pl), laser i chip (w serwisie wszystko zrobią - mam taki w Krakowie). Skoro już znalazłem to leciwe PS One, to postanowiłem je odpicować.

A na PS2 nie gram, bo i tak musiałbym kupić MC od PSX, a gry tylko oryginalne. Modchip w PS2 nie wchodzi w grę.
Odpowiedz
Moim zdaniem nie ma sensu.. Na allegro ciezko spotkac nowy laser do psxa.. jak juz to sprzedaja jakies nie sprawdzane hurtowo po 15zl.. zalezy jeszcze jaki model masz SCPH **** bo nie kazdy pasuje.Czasem mozna kupic na allegro PSXA nawet za 50-40zl wraz z padem i memorka.Nie oplaca sie kupowac czesci i ja odnawiac za duzo kasy stracisz a czy bedize efekt?? nie wiadomo..sadzac po twoim opisie konsola juz dosc sporo przeszla w swoim zyciu.Moje zdanie jest takie kup jakas na allegro za 40 -50zl a ta zostaw sobie na czesci:) Odnosnie gier to oczywiscie zasysasz i wypalasz Programem Alkochol 120% profil PS1 predkosc 2x-4x sam mam 2 PSx-y i jestem bardzo zadowolony to super sprzet, do pobierania gier polecam strone PSX Power.Pozdrawiam!
PS2 Fat 50004 + Network Adaptor + FMCB,PS2 Slim 70004,2x Xbox 1.6 -1.1,Game Cube,Nintendo,PSP 2G,Xbox360 Jasper.
Odpowiedz
Czyli gier nie muszę ani crackować, ani patchować? Wypalam i gram? I prędkość koniecznie 4x?

Po drugie - z tego co patrzę na allegro to konsole z memorkami itd są po 70-80zł, doliczając koszty przesyłki wychodzi nawet do 100zł. I są to PSX (te większe). Ja mam PS One SCPH 102. Widziałem nowe lasery za 20zł na allegro + chip za 10zł i karta pamięci za 5zł. Do tego wiem, że laser będę miał nówkę - zawsze to jakaś pewność.
Żal mi się rozstawać z konsolką, bo jak już znalazłem, to wolałbym odnowić tą - po prostu naprawiam ją przy okazji - nie planowałem kupna PSOne'a.
I jakie płyty? Podobno PSX ma wytrzymalszy laser od PS2 i można poskąpić pieniędzy na tańsze płytki (ofc bez przesady :)
Odpowiedz
Ja wypalam na verbatimach predkosc 4x czasem nawet 2x.Nowe lasery po 20zl hmm to okazja:) zapodaj linka jak bys mogl :)
PS2 Fat 50004 + Network Adaptor + FMCB,PS2 Slim 70004,2x Xbox 1.6 -1.1,Game Cube,Nintendo,PSP 2G,Xbox360 Jasper.
Odpowiedz
http://allegro.pl/item1011900714_laser_p...ztuki.html
Proszę ;) Chyba nowe, ale nie mają gwarancji.
BTW: W serwisie chcą 40zł za wymianę głowicy i mechanizmu lasera. To dobra cena?
Na dodatek Kupię chipa za 7zł (już z kosztem przesyłki) i kartę pamięci za 15zł. W sumie wyjdzie jakieś 63zł. Opłaca się?

No i skoro działa dźwięk, obraz i pady to pozostaje do wymiany tylko laser?
Odpowiedz
kurcze.. no powiem ci jest ryzyko kiedys mialem Plejke i mailem takie same objawy jak ty wymienailem laser+ kalibracja i dalej nic.. chodz psx mial nowy laser plyta dalej nie chodzila zaznaczam ze zostalo wszytsko profesjonalnie zrobione..:( Moze zrob tak ze z tym laserem pierw jesli wsyztsko sie uda to wtedy pozniej sobie dokupisz mamorke pad itp..
Odpowiedz
O to właśnie chodzi.
Jutro jadę wymienić laser i dokonać przeglądu konsoli.
Jeśli wszystko będzie OK, to dokupię kartę pamięci, chipa i inne pierdoły. Może nawet obejdzie się bez wymiany lasera, np. poprzez przeczyszczenie go. Wszystkiego dowiem się jutro :)

Wiem też, że przed zgubieniem tego kółeczka płyty kręciły sie, pokazywało się logo Sony i potem PlayStation. Jednak po logu PS konsola stawała i nie ruszała dalej. Niby płytę wykrywało, ale nie chciało jej dalej czytać.

BTW: Obczytałem się o wypalaniu gier na PSX i przeczytałem, że najlepiej wypalać gry z obrazów *mdf i *bin. To prawda? Czytałem także różne rzeczy o jakichś ścieżkach. Skąd zatem pobierać gry?
Mam na PC Final Fantasy IX w formacie *IMG, ale nie wiem, czy będzie to działało. Podobnie jest ze Spyro i Crashem Bashem, które... nie mają w ogóle rozszerzeń. Skąd zatem pobierać gry gotowe do wypalenia i niezawodne?
Odpowiedz
Powodzenia wiec:)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: