co to za układ??
Witam,
kupiłem konsolę PS 2 SCPH 30004 która miała przylutowany do płyty głównej dziwny układ oznaczony 12C508A 04/P8M0 0106 z kondensatorkiem 6.3v.

Kabelki biały i brązowy trzymały się na "włosku" przy czy biały zdążyłem poprawić, natomiast brązowy nie pamiętam gdzie być powinien.

Poniżej zdjęcie układu:
[Obrazek: 6.jpg]

Zielony był tu i obok brązowy, na drugim zdjęciu miejsce gdzie był brązowy ale nie wiem dokładnie do którego pinu był przylutowany:
[Obrazek: 3.jpg] [Obrazek: 4.jpg]

Dalej czerwony, biały i żółty który nie był nigdzie przylutowany (nie wiem czy powinien być?) oraz ten czarny który zupełnie nie wiem po co tam był??
[Obrazek: 1.jpg] [Obrazek: 2.jpg]
[Obrazek: 5.jpg]

Na chwilę obecną całkiem odlutowałem ten układ i konsola działa, ale nie czyta nagrywanych płyt DVD (kopie uruchamiane przez FreeMCBoot) - oryginały DVD odtwarza bez problemu - nie wiem czy to może mieć z tym jakiś związek.
Jeżeli ktokolwiek z was wie do czego to jest i czy powinno być czy nie, to z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc. I jeśli miałbym to wlutować z powrotem, to gdzie dokładnie przylutować ten brązowy kabelek, i czy i ewentualnie gdzie ten żółty?
hmm szczeze to wyglada ak chip do ps1.. jeszcze zobacze jakie mam u siebie..swoja droga co on tam robi?
TAk teraz znalazlem to jest chip do ps1... dobrze ze go wylutowales.. nie wiem z skad masz ta konsole ale ten ktos co to robil chyba nie mial za wiele pojecia o konsolach..:/ Probowales odpalic kopie gry przez FMCB??
PS2 Fat 50004 + Network Adaptor + FMCB,PS2 Slim 70004,2x Xbox 1.6 -1.1,Game Cube,Nintendo,PSP 2G,Xbox360 Jasper.
Dzięki za szybką odpowiedź :) Konsolę kupiłem na allegro, jako "przerobioną". Ale musiałem wymienić laser bo nie czytał płyt.
Jeśli chodzi o FMCB to niestety laser nie czyta nagrywanych płyt - mam druga konsolę i wszystko śmiaga jak należy. Wyczyściłem już laser, skalibrowałem programem LansChanger (wymiana lasera z KHS400C na KHS400B). Oryginały czyta wszystkie bez problemu a kopii ni cholery. Myślałem że może ten układ był po to żeby jakoś lepiej to laser czytał czy coś. Całe szczęście że go od razu wywaliłem :) Ale nadal nie wiem co zrobić z tym laserem, bo kopii nie czyta :(
Musisz wlutować modchip do PS2.
[Obrazek: 4323df4.png]
[Obrazek: 507271.gif]

Nie pomagam na GG i PW!
Generalnie to chodzi o odpalenie kopii za pomocą FMCB - oryginał czyta mi bez problemu, ale kopii już nie. Ta sama kopia chodzi bez problemu z FMCB na innej konsoli.

Moja konsola czyta tylko oryginalne płyty a nagrywanych nie chce (odpalane przez FMCB). Nie wiem czy można cokolwiek z tym zrobić?? Czy to wina lasera czy konsoli?
Gry patchowane pod ESR?

Nie pomagam na GG i PW!
Oczywiście wszystko zgodnie z instrukcją :) Jak wspominałem mam drugą konsolę (slim) na której te same kopie działają bez problemu z FMCB. Natomiast na "świeżo" zakupionej konsoli (FAT) ta sama kopia gry + FMCB nie działa :( Sam FMCB działa. Próbowałem ostatnio nawet sztuczki z "rozgrzewaniem" lasera, ale też nic nie pomogło. Dlatego mam 2 opcje albo laser jest już tak wyeksploatowany że czyta tylko i wyłącznie oryginały lub coś jest nie tak z konsolą że nie czyta w ogóle kopii??
Jakie te płyty? Jaka prędkość?

Nie pomagam na GG i PW!
A przed wymontowaniem tego chipa to czytała płytki ???
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation 2 Slim HDD Mod SCPH-70003
PlayStation 2 Fat SCPH-39004 + NA + Wireless Sony DS2
PlayStation 3 Slim CECH-3004b
PlayStation Portable 3004

Xbox Classic v1.6 80GB

[Obrazek: 951930.png]
Plyty TDK lub Sony DVD+R nagrywane predkosciami od 2x do 6x.
Nie wiem czy czytala przed bo jak rozkrecilem konsole zeby wymienic laser to odczepil sie ten brazowy kabelek i wolalem calosc wylutowac niz probowac go przylutowac "na pale" i cos uszkodzic.
Na drugiej konsoli slim wszystkie nagrane plyty chodza bez problemu.