PSX na dużym TV
Bodzio jak już testujesz te przewody to może otwórz wtyczkę z euro i sprawdź miernikiem gdzie która żyła idzie. Bardziej mnie interesuje czy RCA i SCART są zmostkowane, i czy może konsola ma oddzielne piny do nich, niż to w jakim kolorze jest wtyczka :P . Fajnie też by było jakby ktoś zdobył i "przepikał" prawdziwe, nie wyprowadzone z RCA złącze s-video. W sumie to na s-video powinna być najlepsza jakość obrazu.
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
Strzelam, że pewnie są zmostkowane. Robiąc VGA Box do Dreamcasta, należało zaaplikować zworę na dwóch pinach, aby konsola ogarnęła i wyprowadziła sygnał jako VGA właśnie.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
S-video najlepsza jakość od RGB? Pierwsze słyszę, w końcu ma mniej pinów niż RGB ale na pewno jest lepszy niż composite. Chcesz piny do s-video to masz :p
obrazek
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
[Obrazek: 1307337.png]
Odpowiedz
Aż sprawdzę czy w przewodzie HAMA zgadza się ten schemat.

Raz w życiu widziałem prawdziwy obraz s-video na żywo, i naprawdę powalał. Szkoda że ten standard się nie przebił. Został w sumie zabity jak nośniki MD.

Niestety, porównanie obrazów znalazłem tylko dla Nintendo:
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
(18-10-2015, 15:43)Simion napisał(a): Iksar udało ci się coś z tym powalczyć?

Napisz jeszcze jaki to dokładnie telewizor.

Czekam na kabel aż przyjdzie, wtedy sprawdzę a TV to Toshiba 50L7335.

(18-10-2015, 19:15)tomx1989 napisał(a): Mam nadzieję że w aukcji w której kupiłeś było zaznaczone że kabel jest RGB, to w razie czego gdyby nie był RGB mógłbyś go odesłać.

Nie ma w aukcji tego że jest to właśnie RGB. Zakupiłem w pośpiechu ale 30 zł to nic w razie czego gdyby nie był RGB. Zresztą czy ja to w ogóle rozpoznam czy jest RGB czy nie jest RGB to też zagadka.

(18-10-2015, 19:15)tomx1989 napisał(a): Rozpoznanie kabla RGB, obraz ma dużo lepsze kolory, jest ostrzejszy, jaśniejszy i najważniejsze nie "faluje".

I tu jest właśnie problem prosze pana. Prosze mi wytłumaczyć bardzo istotną rzecz. Mam psx 7502 i na niej obraz mi nie falował (czerwony kolor) i był sztywny przy wstawkach "loading" itp. kontury różnych obiektów również nie falowały ale na starym TV CRT. Później kupiłem 2 slim 102 i na nich obraz faluje (czerwony kolor) również na tym samym TV CRT ale natomiast faluje na nowy LCD więc jak to możesz wytłumaczyć ?

Używałem do tego 2 rodzajów kabli, jeden standardowy z psx a drugi z ps2 ale z tego co pamiętam przepinałem kable raz ten raz tamten i obraz faluje na slim 102 a na classic 7502 nie falował nigdy. Dlatego tak bardzo sobie cenię moja classic 7502.
Odpowiedz
W przypadku PS one sam odkryłem ostatnio ciekawą przypadłość. Otóż mam 3 kable RGB i uruchamiając je na zwykłym szaraku wszystko jest ok, tzn. obraz ostry, bez falowania itp. Jak podłączam PS one tymi samymi kablami, to konsola po uruchomieniu wyświetla obraz tak jak przez zwykły kabel AV. Dopiero wypięcie kabla i wpięcie z powrotem uaktywnia RGB. Po wyłączeniu konsoli znów trzeba wszystko powtórzyć.

Co do otwierania wtyczki, sprawdzania miernikiem itp. to nie ma to sensu bo chodzi o to by przed zakupem, po zdjęciach jakość dojść do tego czy to na pewno RGB czy nie. Pewności 100% nie ma, ale z racji tego że wszystkie te kable noname są z Chin to zapewne można je jakoś pogrupować i sklasyfikować, eliminując te zwykłe.
[Obrazek: strefa_banner_forum.png]
Odpowiedz
"The input lag is quite high, but can be solved using the Game or PC mode images."

Sprawdź czy masz te tryby. Tylko tyle znalazłem o tym TV :/ .

@tomx1989 schemat zgadza się z przewodem HAMA w oplocie, tylko że uziemienie jest zmostkowane. Teoretycznie powinien być lepszy obraz - sprawdzę jak usunę DIV z mojego szaraka. Jak będę w Berlinie to kupie jeszcze tą słabszą wersję bez oplotu oraz złoconych końcówek i ją też przetestuje.

@Bodzio każde rozbieranie sprzętu ma sens :D !
Odpowiedz
Nie wiem Panie jakie cheaty stosujesz, ale ja mam PS1 1004, 75002 i PS2 50004, 70004 i na wszystkich przy kablu composite obraz faluje :)
Małe porównanie
[Obrazek: V9MBOhRo3t0OAltf2p7kAuwTdutKV0Zt7rOC_Bba...80-h640-no]
[Obrazek: 4Eq9RxtNTH_biqKEuQYWhMlt52DMQyoaB1KZzYX_...80-h640-no]
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
Odpowiedz
Czy tak wygląda kabel RGB ?

[Obrazek: th_20151022-162539_1445525328.jpg][Obrazek: th_20151022-162545_1445525352.jpg][Obrazek: th_20151022-162557_1445525372.jpg][Obrazek: th_20151022-162607_1445525411.jpg]

Troszke kiepskie makro ale mam nadzieję że Wam wystarczy spojrzeć na to i już będziecie wiedzieć czy to RGB czy też nie.

Jeszcze nie sprawdziłem kabla ale już przeczuwam że to nie RGB.
Odpowiedz
Jeżeli oprócz tych 3 kondensatorów masz też jeden rezystor to powinno być wszystko ok.
U mnie wygląda to tak
https://lh3.googleusercontent.com/SNTcu3...99-h900-no
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości