Jaki LInux?
No właśnie, jaki, która dystrybucja i dlaczego?
Możliwe że przyda się taki temat i wypowiedzi naszych użytkowników. Ostatnio linuksa używałem hmmm nawet nie pamiętam kiedy, jeszcze oprogramowania nie było dużo.
No i konieczność pracy na windowsie nasz szanowny rząd wymagał :)
Odpowiedz
Polecam Debiana bez środowiska graficznego, w trybie tekstowym zrobi co od niego wymagamy, szybko i bez marudzenia (czyt. bez zwiech jak często w windzie). Nie jest doskonały, ale z Linuxów najbardziej wspierany, m.in. przez użytkowników, którzy sobie nawzajem pomagają.
Tryb tekstowy oczywiście dla zadań profesjonalnych (kompilowanie, udostępnianie zasobów itp.), dawno nie korzystałem z Debiana, ale wiem że ma duży potencjał i wsparcie, dlatego go polecam :)
Konto do kasacji, weźcie je usuńcie
Odpowiedz
Chryste, nie dość że Debiana to jeszcze bez grafiki... Myślę, że JaDCorbeN nie potrzebuje OSu na serwer tylko desktopa... :P
Środowiska graficzne na Linuksie się nie zawieszają, one mogą zwyczajnie się nie uruchomić. ;]
CLI nie uniknie w jakimkolwiek Linuksie. Zawsze trafi się coś co albo wygodniej jest zrobić w terminalu, albo co trzeba zrobić w terminalu.

- - -

Polecam Minta lub OpenSUSE, chyba że nie przeszkadza Ci pojebany GUI, to wtedy Ubuntu.

Nadal wymaga. Daj komuś ODT to będzie lament. Odpal Płatnika czy inne gówno, a zobaczysz że nawet Wine nie pomoże. ;)
Odpowiedz
Jak desktop, to polecam Ubuntu, korzystam (czasami), polecam.
Całkiem miła oprawa graficzna, prosty, ale efektowny design, sporo programów wbudowanych (np. do formatowania itp).
Odpowiedz
Riordianin napisał(a):szybko i bez marudzenia (czyt. bez zwiech jak często w windzie).
Już nie pamiętam kiedy ostatnio win. u mnie złapał zadyszkę - niestety tendencyjność już pozostanie.
Odpowiedz
U mnie często łapie zwiechy, dlatego piszę ze swojego doświadczenia. Oczywiście Win 7 to dobry system, ale nie zawsze u mnie wyrabia. Nie mam wirusów, niedawno był format.
Odpowiedz
Możliwe, jednak w moim przypadku jak i moich znajomych (nawet ostatnio o tym rozmawialiśmy) okienka się poprawiły i to znacząco po kątem bluscreena lub innych przycięć - nie wiem jak to robią jednak zrobił się imo stabilny.
Odpowiedz
Bluescreena od lat nie widziałem (na swoich komputerach). Raz na komputerze kolegi widziałem przez złe sterowniki i gdy zamieniłem dysk w moim laptopie (bez formatu, z systemem i sterownikami). Jest stabilny, tylko czasem przycina.
Mnie do 8, czy też 8.1 odstrasza wygląd okieniek, toż to zwykłe - background:orange; - jak w HTML'u... Modern Design mi nie przeszkadza - kafelki wg. mnie nie są aż tak złe, a jak komuś przeszkadzają klika windows buttom i ma pulpit (lub schodzi do dolnego lewego rogu ekranu i klika). Długo nie korzystałem z 8.1, więc co do stabilności się nie wypowiem, ale znajomi chwalą sobie ten system i chyba kupię Winde 10, jak dopieszczą te nieszczęsne okienka.
Odpowiedz
Oni ich nie dopieszczają tylko wręcz przeciwnie. ;) A to co zrobili i dalej robią z wyglądem to masakra.

Aby Windows dostał skrzydeł musieliby przejść na budowę modułową (obecnie większość rzeczy jest od siebie wzajemnie zależna), przepisać część narzędzi, uważam też że pozbyć się rejestru i zatrudnić w końcu prawdziwych projektantów i grafików... Niestety wiąże się to z zerwaniem kompatybilności z mnóstwem programów, więc nigdy tego nie zrobią. ;)

Zalecam powoli oswajać się już z Linuksami bo Windows leci na dno. Jak tak dalej pójdzie to przejdą na sprzedażową formę w postaci usług i wymuszą zgodę na użytkowniku na pełną inwigilację (czytał ktoś licencję Win10 tech preview? :P).
Odpowiedz
Kafelki sprawdzają się ale w dotyku, u siebie w lapku jakoś się przyzwyczaiłem.
Sent from my phone.
Odpowiedz