Niektóre gry z PS1 nie działają
Cześć. Jak już nic z tego nie rozumiem... Nagrałem 13 gier i z tego PS2 odczytuje tylko 7 :( Specjalnie ściągnąłem emulator ePSXe , żeby zobaczyć czy będzie to samo, i też nie działa...

Co ciekawe płyty nie chcą się kopiować na dysk komputera (nieprawidłowa funkcja ms-dos itp), nawet te, które się uruchamiają (zarówno na konsoli jak i emulatorze)!!! :rolleyes: Kopiuje tylko niektóre pliki z CD.

Używam markowych płyt TDK, Sony, Verbatim. Myślałem, że to konsola ma problemy z tymi grami, ale emulator też nie odpala, zero rysek, wypalone wczoraj, płyty najlepszej jakości bardzo, bardzo dziwne, np. GTA zacina się pod koniec loadingu (na konsoli i emulatorze to samo) . Może ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi? Będę wdzięczny :D
Odpowiedz
To czas na wywiad środowiskowy xD
1. Skąd ściągasz obrazy gier?
2. Czym nagrywasz jak i z jaką prędkością?
3. I takie pytanie z ciekawości z jakiego OS korzystasz skoro wywala Ci pliki przy kopiowaniu zawartości płyty?
4. Jeśli kopiujesz zawartość płyty jak przeciętny Kowalski {bez obrazy dla osób o tym nazwisku na forum :P} (ctrl+c, ctrl+v) to zrób obraz płyty na dysku.
PS SCPH-102
PS SCPH-5502
PS2 SCPH-77004
PS2 SCPH-39004
PS3 CECHL04
PS4 CUH-1116A
PSP 3004
PSP 1004
XBOX v1.1
XBOX 360 slim (Corona)
XBOX 360 (Falcon)
Terminator BS-500AS
Wii RVL-101
Commodore 64 (W trakcie odrestaurowania)
SEGA Master System II (W trakcie odrestaurowania)

==================================================
[Obrazek: 1181373.png]

Odpowiedz
1. Theisozone.com, emuparadise.me, jedna była ze snesoramy (link na mega.co.nz) oraz jedna z chomikuj
2. Alcohol 120 (profil play station) prędkość 10x oraz 16x
3. Win7 (wiem pewnie "wziąłeś" do głowy te ms-dos, ale taki błąd zdarza się na Windowsach)
4. Ja tylko sprawdzałem czy da się skopiować, czy płyta jest zrypana
Odpowiedz
Ja bym winę postawił po stronie nagrywarki. Jaki to model?
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Najlepiej przed wypaleniem obrazu sprawdzaj go czy dziala w ePSXe, nie bedziesz mial strat w plytach w razie uszkodzonego obrazu gry.

Probowales gre wypalic u kolegi na nagrywarce lub innym komputerze w domu ( o ile masz) ?

Wysłane z mojego HTC Vision
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation 2 Slim HDD Mod SCPH-70003
PlayStation 2 Fat SCPH-39004 + NA + Wireless Sony DS2
PlayStation 3 Slim CECH-3004b
PlayStation Portable 3004

Xbox Classic v1.6 80GB

[Obrazek: 951930.png]
Odpowiedz
On nie wypala obrazu gry co sugeruje cytat:
Cytat:Co ciekawe płyty nie chcą się kopiować na dysk komputera (nieprawidłowa funkcja ms-dos itp), nawet te, które się uruchamiają (zarówno na konsoli jak i emulatorze)!!! Rolleyes Kopiuje tylko niektóre pliki z CD.
Więc nic dziwnego, że prawie żadna nie działa. ;)
Odpowiedz
Nie, źle zrozumiałeś; chodziło o to, że na dysk da się skopiować tylko niektóre pliki, bo inne nie chcą się kopiować. Dodatkowo jeszcze wczoraj Soul Blade, działał a dziś już nie! Oczywiście bez żadnych rys, płyta Sony. Co ciekawe to mam też wypalone pół roku temu gry na płytach omegi (z prędkością 24x) i tylko 2 z kilkunastu nie działają (te 2 nie działały nigdy, ostatnio też nagrywałem nie działające gry (nawet inne źródło downloadu) i też nic)

Może ktoś zapoda link do gier: Doom/RTL Ski Jumping 2002? (Sprawdzony)

Szczególnie zależy mi na Skokach Narciarskich na PSX'a, ale już z 2 źródeł ściągałem i nic

Wypalam obraz z .cue (sam tworzę cuemaker'em) co jest skrótem do .bin'a
Odpowiedz
No niezle, ja sie juz nie dziwie.
Na omegach sam dobilem sobie laser w napedzie, masz juz przyczyne :) Na drugi raz nie kupuj plyt omega, bo to badziewie jeszcze gorsze od plyt no name.

Sie ciesz ze dziala jeszcze laser w konsoli :P
Sie zaloze ze plytki nie przejda weryfikacji po nagraniu i dlatego nie mozesz skopiowac wszystkich plikow, bo sa po prostu uszkodzone.

Wysłane z mojego HTC Vision
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation 2 Slim HDD Mod SCPH-70003
PlayStation 2 Fat SCPH-39004 + NA + Wireless Sony DS2
PlayStation 3 Slim CECH-3004b
PlayStation Portable 3004

Xbox Classic v1.6 80GB

[Obrazek: 951930.png]
Odpowiedz
O co chodzi z tą weryfikacją? Przecież nowo nagrane płyty (Sony, Verbatim, TDK) powinny nie być uszkodzone (dać się skopiować na dysk PC) :rolleyes:

Poza tym nie uważasz, że to dziwne, że nie działają też na emulatorze? To nie wina laseru w konsoli, bo wtedy by się na PC na emu odpalały. GTA na emulatorze zawiesza się podczas loadingu dokładnie w tym samym miejscu co na konsoli... Chyba nie powiesz , że w PC też laser jest padnięty? :D

Tylko w tych co nie odpalają to się pojawia logo PlayStation, a w Doom i Ski Jumping 2002 wogóle nic nie ma (czarny ekran)
Odpowiedz
Jakbyś kupował gry i robił z nich kopie to na pewno wszystkie by działały. :P

Niektórych danych nie skopiujesz i to normalne ponieważ dane korekcyjne są celowo uszkodzone. To się nazywa leap secktor i jest powszechnie używane w grach na PSX (jedna z form zabezpieczeń przed kopiowaniem).

Więc zakładając, że "ukradzione gry" są poprawnie skopiowane to Twoja nagrywarka za słabo pali i/lub nośnik jest zbyt słabej jakości i/lub laser w konsoli za słaby.

Po za tym nie da się wypalić płyty tak aby wszystkie dane były 1:1 z tym co masz na HDD. Zwyczajnie jest to niewykonalne fizycznie, dlatego oprócz danych np. gry, są jeszcze bloki korekcyjne tychże danych. Im słabiej wypalone i im słabszej jakości nośnik tym błędów jest więcej. Poczytaj o testach płyt CD, o jitter, o błędach C1, C2 i CRC.
Odpowiedz