Wyłączanie konsoli
Dziś pewna osoba zasiała we mnie ziarno wątpliwości. :D Powiedziała, że moją konsolę PS3 SuperSlim 500 GB można wyłączać jedynie poprzez wybranie w menu UŻYTKOWNICY - następnie WYŁĄCZ SYSTEM i potwierdzenie TAK. Powiedziała również, że wyłączanie po prostu poprzez naciśnięcie przycisku POWER na konsoli jest nie do końca bezpieczne. Co wy na to? :shy:
Odpowiedz
Nic podobnego. Konsola po wciśnięciu przycisku zapisuje wszelkie dane, które mogły zostać zaktualizowane, bezpiecznie zamyka wszystko, co było otwarte i następuje zamknięcie systemu. Obrazuje to miganie kontrolki przez kilka sekund po przyciśnięciu przycisku power. Niebezpieczne to jest wyciąganie kabla zasilania albo wyłączanie listwy przepięciowej na uruchomionej konsoli :P

Jak najbardziej można zamykać konsolę z przycisku, ze stosownej pozycji w menu czy też poprzez przytrzymanie przycisku PS na padzie i wybranie stosownej opcji z menu.
[Obrazek: senna1.png][Obrazek: Makaveli0160.png] [Obrazek: senna%202.png]
Odpowiedz
Pamiętam, że jak byłem kiedyś w podstawówce to nauczycielka informatyki zrobiła mi jazdę, bo wyłączyłem komputer przyciskiem. Raz nacisnąłem przycisk i komputer przeszedł do normalnych czynności zamykania systemu. Dzisiaj wiem, że miałem do czynienia z niekompetentną kobietą :-)
Odpowiedz
@Szymon
Miałem to samo. Dostałem opierdziel za takie wyłączanie i podobno przez to psuje się komputer, a dla niego to jest jak uderzenie kogoś kijem baseballowym xD

@Topic
Warto przed wyłączeniem, po skończonej grze, zostawić konsole na kwadrans w XMB aby mogła ochłonąć.
[Obrazek: Toonsil.png][Obrazek: 76561198009500616.png]
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
Sądzę, że nie trzeba czekać kwadransa. Ja zawsze czekałem max 5 minut (po jakiejś solidnej rozgrywce) i PS3 FAT przetrwał przez 7 lat bez żadnych problemów z chłodzeniem :)
TheMichal -> Rave_PL
[Obrazek: Rave__PL.png]
PlayStation 4 / Testy samochodów / motoryzacja
Odpowiedz
Możliwe, że 5 min wystarczy. Ja zawsze zostawiam na 10 (akurat przez ten czas idę się myć czy coś).
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
A ja w ogóle nie zostawiam, przecież i tak po wyłączeniu się schłodzi :)
Odpowiedz
No nie do końca.
Konsola w środku podczas pracy naturalnie wytwarza ciepło, które stale jest wydmuchiwane przez wentylator. W momencie wyłączenia jej od razu, całość zostaje wewnątrz i fundujemy jej taki piekarnik. Moim zdaniem może to przyczyniać się do jakichś awarii.
Jeżeli zaś po skończonej rozgrywce zostawimy konsolę w XMB, wentylator bezproblemowo wyciągnie temperaturę ze środka, ponieważ nic jej już nie generuje ;)
Nie pomagam na PW ;)

Odpowiedz
4 letnia konsola, 3 letnia FAT (oczywiści mój czas używania) i nic się nie dzieje :) Najważniejszą sprawą jest miejsce w którym stoi, w dobrym miejscu gdzie jest naturalny przepływ powietrza, dopływa chłodne, nie ma prawa się dziać z nią nic.

Jak ma paść to nawet jak nie będziecie włączać jej to i tak padnie :)
Odpowiedz