Żeby mieć SMS-a w browserze wystarczy przy instalacji FMCB wgrać SMS.ELF do katalogu Install, będzie on wtedy widoczny w browserze. Na pisanie jak wgrać samego SMS-a, żeby był widoczny w browserze, nie mam czasu i ochoty :). Będzie tylko instrukcja jak wgrać go na kartę i odpalać z przy pomocy DEV1.
|
Jak nagrać program SMS na płytę i kartę pamięci?
|
|
21-06-2009, 16:05
tylko ze ja posiadam modbo chip i nie potrzebuje fmcb. potrzebuje samego sms wgrac i nie wiem jak zeby byl widoczny. plz napisz cos na ten temat
A po co Ci SMS w browserze, tzn. po co masz czekać na pokazanie się browsera, skoro możesz go odpalać przy starcie kombinacją na padzie?
Tutorial się pisze.
UWAGA: tutorial ten jest przeznaczony na potrzeby chyba najpopularniejszego w tej chwili chipa, jakim jest Modbo760. Nie ma większego problemu z instalacją dla innych chipów czy Swap Magic, gdyż zmienia się tylko katalog, w którym powinien się znaleźć docelowo SMS, ale to uzupełnię, jak ktoś wyrazi taką potrzebę.
1. Ściągamy Simple Media System: TUTAJ 2. Zmieniamy jego nazwę na BOOT.ELF (wielkość liter MA znaczenie!) 3. Ściągamy unOfficial Launch ELF: TUTAJ 4. Zmieniamy nazwę pliku BOOT.ELF na ULELF.ELF, a pozostałą resztę plików kasujemy, gdyż jest zbędna. 5. Przygotowujemy plik CNF dla ulELF-a: - otwieramy systemowy Notatnik i piszemy: BOOT2 = cdrom0:\ULELF.ELF VER = 1.00 VMODE = PAL (na końcu tekstu MA BYĆ pusta linia!) Tak to ma wyglądać: ![]() - zapisujemy ten plik jako SYSTEM.CNF (broń Boże TXT!). 6. Tworzymy folder z nazwą BOOT, a do niego wrzucamy nasz BOOT.ELF (czyli Simple Media System). 7. Teraz budujemy obraz płyty: - ściągamy CDGenPS2: TUTAJ - do okna programu przeciągamy nasze pliki - nasza kompilacja powinna wyglądać tak: ![]() Po wykonaniu tej czynności należy zmienić wartość LBA dla pliku SYSTEM.CNF. Klikamy prawym przyciskiem myszy ten plik. Wybieramy "edit", zaznaczamy opcję "Fix LBA". Zmieniamy teraz wartość domyślną na 12231 i klikamy "ok". Klikamy teraz (z lewej strony) na ikonkę IMG. Zapisujemy nasz obraz do *.bin/*.cue, który gotowy będzie do wypalenia na płytę. 8. Po odpaleniu płyty i uruchomieniu ulELF-a wchodzimy do File Browsera i przechodzimy na urządzenie CDFS, czyli naszą płytę. 9. Zaznaczamy folder BOOT, wybieramy „copy”. 10. Przechodzimy na MC0, czyli naszą kartę w pierwszym slocie i wybieramy „paste”. 11. Od tej pory (jeżeli wszystko zrobiliście, jak należy), po wciśnięciu R1 przy starcie, odpala się Wam Simple Media System. Proste, prawda? PS Na MC w browserze pojawi się „corrupted data”. Jest to zupełnie normalne i nie należy się tym przejmować. Jeśli komuś się przyda, to będzie mi miło :). Oczywiście zamiast SMS-a można wgrać dowolny program - ulELF, USB Advance, HDLoader, etc. Do moderatorów: uważam, że temat można przykleić, bo jest pomocny, a pewnie będzie rozbudowywany :)
24-06-2009, 14:49
Zatrzymałem się przy punkcie 8 ;/
Odpalam pleja z płytą CD w środku i ukazuje mi się menu gdzie mam do wyboru obrazek z kartą pamięci lub obrazek z płytą. Gdy wybieram płytę (konsola chyba się restartuje nie wiem) bo wyświetla się napis modbo chip, a następnie to samo menu z kartą pamięci i płytką. Wiesz może o co chodzi ?
Masz ustawione w menu Modbo BOOT MODE = AUTO? Po włożeniu płyty i restarcie powinien odpalić się automatycznie ulELF; przed chwilą sprawdzałem na konsoli 77004 z Modbo 760 (firmware 1.93) i wszystko gra.
24-06-2009, 15:13
Ja mam konsolę od paru dni więc jeszcze nie kumam dokładnie o co Ci chodzi :P
Jak ustawić Modbo BOOT MODE = AUTO ? I jak wygląda ten ulELF; gdy się włączy ?
Przytrzymaj kółko i trójkąt i naciśnij reset, wejdziesz do menu Modbo. ulELF wygląda tak:
24-06-2009, 15:31
Mam ustawione na AUTO.
Ten ulELF nie chce mi się włączyć ;/ Da się to zrobić jakoś manualnie ?
24-06-2009, 15:41
Sprawdź PM, coś Ci wysłałem :).
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ZAPISYWANIE GIER NA PENDRIVE ZAMIAST NA KARCIE PAMIĘCI | Bigsmoke05pl | 2 | 1703 |
20-05-2021, 17:13 Ostatni post: Bigsmoke05pl |
|
| OPL i wirtualna karta pamięci na dysku twardym HDD | Bone | 3 | 1976 |
03-10-2020, 17:15 Ostatni post: Jolek |
|
| PS2 Fat - laser zaczyna czytać płytę dopiero po 50 sekundach | Bone | 2 | 2408 |
10-11-2019, 22:32 Ostatni post: Bone |
|
| Pytanie o kartę "King 64mb" na chipie hynix (nie glut) | Cloam | 1 | 1687 |
31-12-2018, 18:02 Ostatni post: Szymon |
|
| Gry z PSX ma PS2 i karta pamięci. | Nosacz94 | 3 | 4371 |
18-05-2018, 12:16 Ostatni post: Nosacz94 |
|
| Karta pamięci sony 64 mb | Kruciatus | 1 | 2252 |
08-05-2018, 14:56 Ostatni post: Makaveli |
|
| Jak wgrać program na konsolę. | Polimeryzator | 5 | 3681 |
12-01-2018, 00:54 Ostatni post: tomx1989 |
|
| Jak nagrać grę na płytę? | Reprezent | 5 | 4809 |
30-08-2017, 19:52 Ostatni post: Atr3ju |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:

![[Obrazek: systemcnf.jpg]](http://drakon.witrynka.pl/!rozne/ps2/systemcnf.jpg)
![[Obrazek: cdgenps2.jpg]](http://drakon.witrynka.pl/!rozne/ps2/cdgenps2.jpg)