Jak podłączyć dysk lan do PS2
(09-06-2012, 12:08)amik napisał(a): [..] moje pytanie czy jest coś z grą czy po prosty nie wszystkie gry działają a może jest jakaś inna przyczyna poradźcie coś koledzy Pozdrawiam
Z tego co pamiętam, to poza tym, że share musi mieć nazwę "PS2SMB", to jeszcze dodatkowo obrazy płyt DVD muszą znaleźć się w katalogu o nazwie "DVD", a obrazy płyt CD w katalogu o nazwie "CD".
Czy gra zadziała czy nie, wszystko zależy czy obraz gry był wcześniej spatchowany pod ESRa lub SwapMagic'a lub w jakiś inny sposób. Najmniej problemów jest z obrazami płyt zrobionymi z oryginałów. Mi się w sumie zdarzyło, że z 5 gier nie chciało w ogóle działać, a część ruszyła dopiero po zabawie we włączanie Mode'ów, a jest ich 8.
Ogólnie uruchamianie gier poprzez SMB jest piękną sprawą, no i przy okazji oszczędza się laser... :)
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
U mnie wysyła i odbiera pakiety, ale nie ma żadnych gier w menu w OPL. Mam to na partycji NTFS, kiedyś działało.
Powracam na forum :)
Odpowiedz
Już chyba rozwiązałem problem. O ile wcześniej robiłem to na partycji z systemem plików NTFS i działało, to teraz z niewiadomych przyczyn nie działa. Udostępniłem pendrive z systemem plików FAT32 i działa. Tylko w ustawieniach OPL nazwę folderu musiałem zmienić na literkę dysku.
Powracam na forum :)
Odpowiedz
Mam problem

Kupiłem kabel krosowany do tego połączenia bo mi go polecano jak podłączam bezpośrednio pc z ps2. Robię wszystko według tego tutorialu i nie działa. Nie pokazują się gry nic. Proszę o pomoc bo już sam nie wiem.
Odpowiedz
Jeśli ktoś ma wszystko dobrze ustawione, pingi poprawne, dobre nazewnictwo gier a mimo to nie pokazuje mu listy gier, niech utworzy w windowsie nowe konto użytkownika, np. ps2 i da hasło np. ps2. Następnie zmieni te parametry w OPL-u, powinno pomóc. Wczoraj z desperacji zrobiłem tak u siebie i zaczęło wreszcie gry wykrywać :)
Odpowiedz
Wystarczyło po prostu wyłączyć hasło :P . Win 7 domyślnie blokuje udostępnianie hasłem które sam ustala i podaje tylko raz przy konfiguracji sieci :P .
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
U mnie sytuacja była następująca. Komputer widział konsolę (mogłem pingować adres konsoli), ale żadne gry nie były widoczne. Wynikało z tego, że mam coś nakopane w konfiguracji. Zmieniłem opcje logowania w OPL. Zamiast GUEST wpisałem mój login z windy i hasło takie jakie mam do profilu. Ruszyło od strzała. Nie próbowałem jeszcze z ISO, ale po konwersji USBUtil wszystko działa. Konsolę mam nieprzerobioną, więc jest dobrze. Jeżeli ktoś ma problem z tym, że gra utyka na kolorowym ekranie, do może devami trzeba pokombinować. Najeżdżamy na odpowiedni tytuł, naciskamy trójkąt i mamy możliwość aktywacji różnych devmode. W porównaniu z pendrivem prędkość jest powalająca. Testowałem na God of War II i czasem się tylko dźwięk zaciachnie. Także pendrajwy do szuflady, bo mamy o wiele lepsze rozwiązanie. Dodatkowo OPL ma wbudowany IGR (In Game Reset). Wystarczy nacisnąć L1+L2+R1+R2+Start+Select aby zresetować konsolę. Aby całkiem ją wyłączyć używamy kombinacji L1+L2+L3+R1+R2+R3. Nawet nie trzeba ruszać zadka z fotela aby zmienić grę.

Aha udostępniony katalog z grami nie musi się nazywać PS2SMB. Po prostu nazwa udostępnionego udziału i nazwa udziału w OPL musi być taka sama. Jeżeli udostępnimy katalog o nazwie PS2GAMES i ustawimy taką samą nazwę w OPL to też będzie działać. Nie sprawdziłem tylko czy zmiana portu wpłynie na działanie OPL.
Nintendo64 + Expansion Pack
Playstation SCPH-7002+MC SCPH-1020+MC 8MB+Pad SCPH-1080+2xDS SCPH-1200 (oba martwe)
Playstation 2 SCPH-50003+Network Adapter+HDD 120GB+2x Dual Shock 2+2x Memory Card Sony (jedna z FMCB)
Playstation 3 1TB CECH-2004B+2x DualShock 3
XBOX v.1.0+HDD120GB+2x Pad
może wkrótce będzie XBOX 360...
Odpowiedz
Możesz nawet dać oznaczenie dysku zamiast nazwy katalogu. Ułatwione jest wtedy przerzucanie dysku między USB a siecią.
[Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif][Obrazek: arhplus.png][Obrazek: playstation_blood_by_fuckinsick-d4cdnkd.gif]
Odpowiedz
stingray napisał(a):Wystarczy nacisnąć L1+L2+R1+R2+Start+Select aby zresetować konsolę.
W ustawieniach OPL masz opcje, gdzie po resecie ma Cie przenieść konsola, najlepiej podać ścieżkę do OPLa;) Przy resecie najlepiej być w menu/zapauzować grę tak żeby nie doczytywała danych, bo czasami się może zdarzyć że konsola się zawiesi. To taka moja obserwacja:)
PSX, Xbox, PS2, X360, PSP, GC, Wii, MD, PS TV, SNES, Famiclone, DC, GBA, PS4, DS, PS3, 2DS, XSX
[Obrazek: 1307337.png]
Odpowiedz
właśnie zrobiłem poradnik video zapraszam

http://www.youtube.com/watch?v=oUfyBtEj7Ws
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości