FCMB 1.8 na PS2 Slim
Żeby nie było nie porozumień. Ja wogóle nie zamierzam grać w kopie zapasowe na płytach cd/dvd jedynie poprzez USB i programy.

Metode ze SWAP MAGICEM stosuje tylko do instalacji FCMB tak jak jest to napisane. Potem ten program nie będzie mi wogóle do niczego potrzebny. Teraz zamierzam kupić właśnie ten program ale jakoś nigdzie nie mogę znaleść dobrej oferty w miarę taniej gdzieś do granicy 50zł. Wcześniej Pisałem ci jaki mam model więc możesz się domyślić że chce wgrać tego FCMB. Nie musisz mi nic mówić o tym bo ja bardzo dobrze wiem o co z tym chodzi nie jestem aż takim laikiem i noobem. Sporo o tym czytałem. Konkretnie mi chodzi o to czy wogóle muszę posiadać te nakładki, blokady ale widzę że tak. Bez tego się nie obejdę. Po za tym nie wiem który rodzaj nakładek wybrać czy Slim klap, czy Slim Tool lub te orginalne od SWAPA MAGICA. Niestety ale nie posiadam żadnej karty telefonicznej do automatu które kiedyś można było kupić w kioskach. Jedynie co mam teraz do dyspozycji to prostokątne wieczko od plastikowego opakowania i sztywny plastki po karcie SIM. Teraz są nowe automaty (żółte) a karty do nich są tak samo twarde jak te od karty SIM. Najbardziej się boję o napęd bo można łatwo go uszkodzić. Na forum jest dużo tematów z problemami na których są opisane problemy z napędami. Aktualnie to teraz się waham nad tymi blokadami, zakładami. Nie wiem które będą najlepsze. Na YT widziałem trochę filmików jak to zrobić ale niestety są w złej jakości i nie pokazują tego co chce. Jak będziesz mieć jakieś linki z YT lub Spryciarze.pl dobrą jakością obrazu to daj ok ??

Kart z FCMB nie zamierzam kupowąć na allegro z tego powodu że jest dużo ofert z nieorginalnami kartami. Już nie raz się przejechałem na allegro i nie byłem z tego zadowolony. Po za tym już mam kartę 64mb czystą więc po co mi nowa skoro i tak kupionej nie będę używał. Pomyśl trochę, myślenie nie boli. Nie mów mi o tej metodzie bo ja znam tą metodę. W grę wchodzi tylko SWAMP MAGIC.

PS: Jak możesz to pisz teraz mi na GG jeśli chcesz mi pomoc. Bo nie zamierzam się tutaj nad tym męczyć i czekać aż ktoś odpisze. Mnie tego typu sprawy zaczynają mnie męczyć i to na poważnie. Ty piszesz co innego a ja co innego i tak wkółko. Zbytnio nie wiesz o co mi chodzi i tu właśnie problem
PS2: Niedługo na forum daję ofertę z kupnem SWAPA MAGICA. Więc jeśli znasz kogoś kto ma taki program i sprzedaję po niskiej cenę w granicy 50 zł to daj znać. Transakcje dokonuje za uzgodnieniem i na allegro oraz za pobraniem.
Masz tu link z tutorialem https://www.playstationforum.pl/t-instal...swap-magic gdzie wyraźnie jest napisane że trzeba posiadać chip ale to tylko na chwile oto cytat

"Sposób bez Patchowania

Potrzebne nam będą:

Oryginalna gra DVD/CD
Memory Card
Paczka FMCB z programami
Zatyczki Magic Keys lub Slim klap
Czysta płyta CD

Więc tak
Oryginalna gra posłuży nam za Swapa którego nie mamy Wink (Jednak będziemy potrzebować swapa/chipa na jedną chwilkę).
Gra DVD będzie nam odpalała kopie na DVD, a gra CD będzie odpalała kopie CD".

oraz tu: to już instalacja

"Taką wypaloną płytę odpalamy przez swapa CD lub przez zchip(s)owaną konsole."
Do instalacji FMCB NIE JEST POTRZEBNY(!) Swap Magic, zwłaszcza gdy masz możliwość kupna karty z FMCB. Tu właśnie pokazujesz że jesteś "noobem i laikiem" jak to określiłeś. Nie wiem dlaczego uparłeś się na zakup Swap Magica do instalacji FMCB, po prostu tego nie pojmuję skoro za ułamek ceny możesz mieć działającą kartę z FMCB. Nie wiem jak czytałeś posty ale jeśli kupisz kartę z zainstalowanym FMCB to wystarczy że ją włożysz do 1 slotu na karty i już masz wszystko gotowe. W dodatku piszesz że masz kartę 64MB więc Twoja karta także NIE JEST oryginalna dlatego nie rozumie dlaczego tak się boisz kart z allegro (piszesz że mogą być nie oryginalne) skoro sam posiadasz nieoryginalną kartę pamięci (nawet jeśli pudełko było z logami i kupiłeś je w markowym sklepie to wiedz że Sony NIGDY nie wypuściło innych kart niż te o pojemności 8MB).

Złóżmy że i tak nie chciałbyś używać zakupionej na allegro karty tylko wolałbyś mieć FMCB na swojej karcie to możesz przy pomocy FMCB z zakupionej karty zainstalować FMCB na swojej karcie! Nie patrz na ten tutorial który co prawda uczy jak zainstalować FMCB przy pomocy Swapa lub chipa jednak autor tego tutoriala nie wziął pod uwagę że ktoś chciałby zainstalować FMCB przy użyciu FMCB co też jest możliwe.

Podsumowując:

pkt 1. Kup na allegro najtańszą kartę z FMCB (oczywiście będzie to podróbka, koszt około 18zł z przesyłką)
pkt 2a. Używaj zakupionej karty do uruchamiania gier i programów
pkt 2b. Użyj zakupionej karty do zainstalowania FMCB na swojej karcie

Wracając natomiast do uruchamiania gier z pendriva to mija się to absolutnie z celem i uwierz mi że wrócisz do dobrze nagranych płyt szybciej niż myślałeś. Dodatkowo trzeba przypomnieć że dużo gier nie jest kompatybilnych z uruchamianiem z pendrive więc możesz mieć z tym problemy.

BTW. Jedynym sposobem w jaki mogę Ci pomóc jest forum, inaczej nie pomagam. Dla mnie to żadna strata jeśli nie uda mi się rozwiązać Twojego problemu i to Tobie powinno na tym bardziej zależeć niż mi.

EDIT: Swap Magica w w cenie około 20zł na pewno nie znajdziesz.
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Gościu nie ucz mnie co mam robić bo i tak się ciebie nie posłucham odnośnie nowej karty. Ja już wole zrobić to metodą na SWAPA MAGIC lub PS2 Game swap trick. Tu masz tutorial po eng http://freemcboot.info/swap.html. Wystarczy tylko że sobie dokupię orginalne zatyczki i blokadki lub zrobię samemu to nie jest trudne. Są w necie poradniki na YT i spryciarze oraz jakieś tutoriale.

PS: Dzięki za pomoc ale już sam sobie poradzę bo widzę że na tym forum jakoś nie znajdę tu pomocy. Jest tylko kwestia tych blokad jak je zrobić i który model czy SLim klap czy slim tool. Macie za mało info o innych metodach oraz ludzi do pisania poradników.
Ale ja po prostu staram się Ci wytłumaczyć że to co próbujesz zrobić jest bez sensu i tylko przysparzasz sobie niepotrzebnie kombinowania i kosztów :) .

Niektórych to chyba jednak nie da się wyedukować :)

EDIT: Tak na marginesie dodam że napisałem Ci wcześniej jak zrobić blokady.

Dzięki za wytłumaczenie ale ja sam sobie poradzę z tą przeróbką bo znam dwie najlepsze metody. Wystarczy tylko że do kupie sobie zatyczki Magic Switch v3 lub zrobię samemu blokady slim klap. Ale najlepiej by było zrobić samemu bo te orginalne zatyczki jak się źle włoży (mam na myśli tą od lasera) to można zepsuć laser czy cokolwiek innego. Z pozostałymi to nie ma problemu. Przecież są w necie tutoriale i poradniki jak to zrobić nie.

PS: W przyszłości jak mi się uda przerobić konsole opisze kilka sposobów w jednym do przeróbki PS2. Nie ważne jaki model.
PS2: Czy blokady Slim Klap mogę zrobić z pozostałości plastiku po karcie SIM ??
Twoje kombinowanie nie jest metodą najłatwiejszą, ani najtańszą. Tutoriali na naszym forum jest pod dostatkiem. Prócz tych jak instalować FMCB przy pomocy Swap Magic i chipa, ja napisałem w kilku miejscach (np tu https://www.playstationforum.pl/t-fmcb-o...k#pid45894 ) jak instalować FCMB przy pomocy FMCB. Twoje metody są droższe i narażają konsolę na jej uszkodzenie (metoda podmiany gry)

Ta kombinowanie ?? To po prostu zrobienie kilku ważnych prostych rzeczy i to tyle. Co do metody to nie zamierzam akurat tej metody stosować z powodu niepotrzebnego wydania pieniędzy na badziewną gre. Już wole kupić tego SWAP MAGICA za 50zł na uakcjach i samemu to zrobić. To nie jest takie trudne Ale co się nie robi dla konsoli nie ??

PS: Temat do zamknięcia.
Kombinowanie kolego bo naprawdę za jakieś śmieszne grosze możesz mieć najprostszą z możliwych przeróbek czyli FMCB na karcie pamięci. W zamian za to próbujesz kupić Swapa, zatyczki lub na siłę podmieniać płyty z grą ryzykując uszkodzeniem konsoli lub gier. Naprawdę nie rozumie Twojego oślego uporu.

A ja nie rozumiem twojego myślenia i uporu. Po co mi mówisz że mam kupić kartę i to nią mam przerabiać. Już wcześniej mówiłem że nie potrzebuje kolejnej karty jedna mi w 100% wystarczy. Też nie mam pewności czy mi nie orginalna karta będzie czytana przez konsole. Moja czyta choć nie za każdym razem ale to bez znaczenie. Kartę orginalną ogólnie chciałem z tego względu że konsola będzie ją czytać w 100% a jak wiadomo z nie orginalnymi jest to różnie. Po za tym karty dodatkowej nie potrzebuję. Najwidoczniej to do ciebie nie dociera. To moja sprawa co będę robił z konsolą więc się nie wtrącaj dobrze. Nie życzę sobie więcej pisania w tym poście i za każdym razem mówienia tego samego co wcześniej bo to i tak mnie nie rusza. Bez sensownie tracę na ciebie czas. Tak to jest jak się gada z gościem który nie rozumie wielu spraw o innych ludziach. Ciekawe ile masz lat ??

PS: Tak jak mówiłem temat można zamknąć. Bo nie mam zamiaru słuchać czyjejś bezsensownej gadki. To co chciałem się dowiedzieć się dowiedziałem.
I obowiązkowa wycieczka osobista na koniec :) Ja po prostu patrze z czysto ekonomicznego punktu widzenia. Karta z FMCB kosztuje około 20zł, Swap Magic natomiast jak sam napisałeś 50-80zł. Kupując kartę zyskujesz "tak na wszelki wypadek" kartę pamięci, możesz ją także sprzedać i wyjść na 0. Ewentualna zakupiona przez Ciebie karta pamięci będzie tej samej jakości co Twoja obecna karta więc z tej strony też nie rozumie Twojego strachu przed nie oryginalnością kart skoro już takiej używasz. :)

Zadajesz pytanie na forum więc społeczność (w mojej osobie) stara się Ci przedstawić najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Pomogłem już naprawdę wielu osobom i jakoś do tej pory nie było zastrzeżeń.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości