Ankieta: Którą z gier z serii Devil May Cry uważasz na PS2 za najlepszą?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Devil May Cry
0%
0 0%
Devil May Cry 2
0%
0 0%
Devil May Cry 3: Dante's Awakening
33.33%
1 33.33%
Devil May Cry 3: Special Edition
66.67%
2 66.67%
Razem 3 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Który DMC podobał wam się najbardziej ?
Yoho - w 100% rozumiem twoje rozgoryczenie/rozczarowanie.
ashin - w 100% się z Tobą zgadzam.

W GOW system walki jest mocno intuicyjny i w zasadzie od początku wywijanie ostrzami chaosu sprawia ogromną satysfakcję. Devile z kolei są dla nowicjusza bardzo trudne do opanowania. Tutaj nawet po kilku długich godzinach można czuć się w grze zagubionym. Osobiście do DMC1 podchodziłem po zaliczeniu genialnej pierwszej części GOW i początkowo uważałem kult Devila za jakąś kpinę. Gra wydawała się być gorsza pod każdym względem od przygód Kratosa. Ba, wydawała się być gorsza o całe lata świetlne. Z czasem jednak coraz bardziej wgryzałem się w gameplay i wkręcałem w gotycki klimat. Obecnie DMC wspominam bardzo ciepło, bo spędziłem z tym tytułem kilkadziesiąt długich godzin. Moja rada Yoho - przejdź DMC1 z solucją. Gra nie jest liniowa i naprawdę można tutaj błądzić godzinami szukając rozwiązania zagadki. Te z kolei nie są na tyle ciekawe, żeby tracić na to całe godziny. Ja skupiałem się w tej części na szlifowaniu umiejętności w walce i pokonywaniu kolejnych poziomów trudności.

Z kolei trójka, to gra stworzona dla artystów pada. Jako świadomy gracz czasami zapuszczałem sobie filmiki nagrywane przez najlepszych. Niesamowite z jaką łatwością żonglowali oni wszystkimi czterema podręcznymi broniami. Tutaj możliwości są przeogromne. Dante z "trójki" sterowany przez kozaka, to pieprzony terminator. Pod względem możliwości, które daje system walki, GOW nawet nie ma startu do DMC3. Tyle, że poziom pro w DMC3 jest zarezerwowany jedynie dla maniaków. Trzeba poświęcić dosłownie setki godzin żeby być pro. Wyczytałem gdzieś w sieci odpowiedź takiego maniaka na pytanie zafascynowanego fana. Szło to mniej więcej tak:
- Co mam zrobić żeby być tak dobrym jak ty?
- Ożeń się z tą grą, a będziesz dobry.
[Obrazek: Kraszuuu.png]
Odpowiedz
Aktualnie DMC3 Special Edition Vergilem. Już ukończyłem:
EASY
VERY HARD
DANTE MUST DIE
HEAVEN OR HELL

Został mi tylko Hard i Normal. Już wcześniej przeszedłem grę jako Dante na wszystkich poziomach trudności, a po przejściu Easy od razu zamówiłem 1,2 i 4 część żeby poznać fabułę.Muszę przyznać że znalazłem dla mnie grę idealna.Od dawna szukałem gry w której początkowe poziomy dadzą wprowadzenie, a wyższe wycisk, żeby trudno było się oderwać od konsoli. Nie mam zamiaru tu recenzować gry, ale dla mnie ta gra to ideał. Muzyka po prostu mistrzostwo, Devils Never Cry, Taste the Blood, Divinie Hate, Vergil Battle 2 i 3 i wiele więcej. Ta muzyka naprawdę dodawała wiele do tej gry. Fabuła, jak się rozkręciła to za pierwszym razem tylko korciła mnie myśl, "co będzie dalej, muszę jutro skończyć!" nie chcę spoilerować, ale napiszę to. Po zakończeniu 3 którego to nie napiszę, od razu kupiłem wszystkie pozostałe części, bo nie mogłem wytrzymać żeby nie poznać całej historii synów Spardy.Poza tym walka. Ona po prostu umilała mi grę, nawet kiedy przegrywałem, zaczynając od nowa jeszcze raz kręciłem combos za combosem i jeszcze raz SSS i jeszcze raz i tak w kółko, nawet kiedy przeciwnicy byli prawie nie do pokonania, combos combos unik combos combos i tak w kółko, to była przyjemność takie nawalanie w hordy demonów których na najwyższym poziomie trudności jest strasznie dużo i są strasznie wytrzymali.Można ich ciąć i ciąć a oni jakby nic.Grafika naprawdę dobra, nie narzekam. Mogę grać w tą grę i grać i mi się nie znudzi.
Bohaterowie są zróżnicowani, Vergil jest zupełnym przeciwieństwem Dantego, u przeciwników nie mam "ataku klonów" nie ma 1-2 rodzajów tylko jest ich chyba z 15. Bossowie powtarzają się, w ciągu gry co najmniej trzech bossów musimy rozwalić 2 razy, to minus ale w porównaniu z 4 w której KAŻDEGO bossa rozwala 3 razy to nic. Wiem że się rozpisałem ale nie chciałem zarobić ostrzeżenia :)
Odpowiedz
Woooow. Tak szybko rozwaliłeś DMD grając Vergilem? Nie no stary, mocny jesteś. Widzę, że będę miał z kim debatować o kolejnych częściach DMC. :) Mnie ta seria wciągnęła po same pachy. Dante jest obecnie moim ulubionym bohaterem gier wideo. Nawet pulpit w moim laptopie zdobi grafika rodem z DMC3.

Ale, ale… prawdopodobnie popełniłeś duży błąd. Zaliczyłeś na samym początku DMC3. Zresztą ty jej nie zaliczyłeś. Ty ją skatowałeś praktycznie na wszystkie możliwe sposoby. :D Tak się składa, że przez większość fanów serii ta część uważana jest za najlepszą.
Osobiście zaliczyłem DMC1, DMC2 i oczywiście DMC3. Część 1 i 3 skatowałem – zaliczyłem poziom DMD. Dwójkę ogarnąłem tylko na poziomie normal dla poznania fabuły. I tak:

- trójka jest zdecydowanie najlepsza pod względem systemu walki. Z tego właśnie względu poprzednie części mogą Ci się wydać słabe. Po prostu z Twoim doświadczeniem możesz nie odczuwać satysfakcji z grania, bo gameplay we wcześniejszych częściach jest uboższy. Ale…

- jedynka jest bardzo dobra fabularnie i przede wszystkim zabija specyficznym klimatem. Pod tym względem jest znacznie lepsza od trójki. Gorąco polecam Ci tą właśnie część. Tutaj zobaczysz znakomite, gotyckie lokacje i spotkasz kapitalnych przeciwników. Osobiście jedynka wyjęła mi z życiorysu miesiąc czasu (przeszedłem ją 5 razy). Dla mnie to jedna z najbardziej niezapomnianych i magicznych gier, z którymi miałem do czynienia;

- dwójka rzeczywiście jest najsłabsza z całej sagi i to nie podlega żadnej dyskusji. Niemniej jednak jako fan serii postanowiłem się pobawić i tą odsłoną. Nie żałuję.

Nie chcę się tutaj powtarzać dlatego odsyłam cię do działów „Game Corner”, „Rankingi gier” oraz „Recenzje gier PS2”. O wszystkich trzech częściach z pewnością coś tam wspominałem. :)

P. S. Apel do Kratosa – myślę, że warto te dwa posty przenieść do któregoś z tematów traktujących o serii DMC. ???
Odpowiedz
Kraszu, już jak Dante przeszedłem to doświadczenie zrobiło swoje, znałem ataki każdego przeciwnika i uniknąć ich było dziecinnie prosto, jedynym problemem była walka z rybkami w misji 19 bo tam Dante mogłem Kalina Ann użyć i po nich a Vergilem to mieczykiem trzeba było, ale jakoś to poszło, o dziwo Vergilem jakoś lepiej mi szło, myślałem że będzie trudniej. Dante to przechodziłem DMD chyba od czerwca, skończyłem kilka dni temu, a Vergilem poleciało szybciutko.Mnie również ta serio wciągnęła mocno, ale moim ulubionym bohaterem jest Vergil :) Wstawię ranking żeby nie było że oszukuje albo coś :) Vergila też zaraz wstawie, ale nie zaliczony jeszcze Hard i Normal jak cos nie widać to otwórzcie grafikę w nowej karcie

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(21-08-2013, 19:46)PrzemekAWDS napisał(a): Dante to przechodziłem DMD chyba od czerwca, skończyłem kilka dni temu (…)

No właśnie. Przechodzenie DMD to mała droga przez mękę. Mnie szło to powoli. Jeżeli udało mi się w jeden dzień ukończyć misję, to byłem zadowolony. A dwa zaliczone levele to istne szaleństwo. Teraz to już z pewnością wyszedłem z wprawy i ciężko byłoby mi sobie poradzić w walce. Może kiedyś wrócę do DMC3 i spróbuję przejść grę Vergilem.
Odpowiedz
Właśnie, bo za pierwszym razem praktycznie nic nie wiemy, nie znamy ataków przeciwników na niższych poziomach trudności np. śmierć w ogóle nie atakuje z teleportacji lub jeden raz a na DMD 3 razy, Vergil na DMD posiada nowy atak "Don't Get So Cocky", przeciwnicy wchodzą w tryb diabła, zadają ogromne obrażenia, na na trybie Very Hard który powinien przygotować nas na ten hardkorowy tryb nic z tego nie ma, różnica między tymi poziomami jest ogromna. Swoją drogą, napisałeś

Kraszu napisał(a):Widzę, że będę miał z kim debatować o kolejnych częściach DMC

może ktoś z nas założy jakiś temat dotyczący serii?
Odpowiedz
Myślę, że ten temat jest bardzo dobry na ogólne rozważania o serii DMC. Śmiało możesz tutaj pisać co Ci ślina na klawiaturę przyniesie. :) U nas na forum zrecenzowane zostały wszystkie części dostępne na PS2. A recenzja to tak na dobrą sprawę również temat, gdzie można debatować do woli o konkretnej odsłonie przygód Dantego.

Devil May Cry

Devil May Cry 2

Devil May Cry 3

Devil May Cry 3 Special Edition

Na dokładkę jest jeszcze nasz hardcorowy temacik:

DMC3, Dante Must Die - moja walka.

A z racji tego, że w grach z serii DMC często spotykamy się z wyrazistymi charakterami, pomocne mogą się okazać dwa kolejne tematy:

Najlepszy / niezapomniany boss.

Kultowi bohaterowie gier

W rankingach gier jest jeszcze temat o np. najlepszych soudtrackach z gier. Wszędzie tam można wspominać o DMC. Oczywiście jeżeli masz pomysł na ciekawy temat, to śmiało go zakładaj. Tutaj nikt cię nie ukarze za aktywność. Możesz na tym tylko zyskać. Co najwyżej twój post zostanie przeniesiony do tematu, który już istnieje.
Odpowiedz
Skoro tak to fajnie. Więc co do serii, w głowie mam mnóstwo pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Myślę że ktoś podzieli się ze mną opinią na ten temat:
1. Vergil jak Nelo Angelo w Devil May Cry 1 po ostatniej walce z Dante przeżył czy zginął?
2.Czy Nero to syn Vergila? Moim zdaniem nie, no ale chcę wiedzieć jakie zdanie mają inni.
Odpowiedz
1. Nikt nigdy tego nie potwierdził, ponadto Vergil to twardy sk..., prawda jest taka, że już po trójce powinien zginąć(dla nieznających serii, DMC3 to prequel) i nie powinien się pojawić w jedynce, a tu niespodzianka :)

2. Trudno jednoznacznie stwierdzić czyim dzieckiem jest Nero, jednak jedno jest pewne jest potomkiem, albo samego Spardy, albo jednego z jego dzieci.

Trudno jednoznacznie ustalić jedną wersję ponieważ nie ma kanonicznego wytłumaczenia na którekolwiek z Twoich pytań.

Odpowiedz
nie no nie mówię żebyście podawali 100% pewne odpowiedzi tylko wyrazili swoje zdanie na ten temat. Ja uważam że jednak Nero jest w pewien sposób spokrewniony ze Spardą, Dante i Vergilem, ale to nie taka rodzina. Wiadomo przecież że Sparda miał dwóch synów, a Dante i Vergil nie mieli dzieci. Według mnie Nero stał się takim mieszańcem demon-człowiek, przez diabelskie ramię. A co do Nelo Angelo i Vergila, sam nie jestem pewien, nigdy się tego nie dowiemy jeśli Capcom oficjalnie nie potwierdzi infromacji. Poza tym gdzieś wyczytałem że kiedy urodził się Nero, Dante i Vergil mieli 9-11 lat więc nie możliwe żeby Nero był ich synem.
Odpowiedz