Grywalnosc,grafika itp
(18-02-2010, 22:01)mirrra napisał(a): Crysis? Oprócz grafiki i efektów bez tego gra jest niczego sobie ;)

Nie zgadzam się, wieje nudą co pięć minut. :-)

mirra napisał(a):Zresztą wszystko idzie z postępem wiec i grafika musi byc lepsza i chyba nikt nie zamierza grac w gry z grafika z przed kilku lat.

Prawda, ale grafika ma nadal pozostać, jak to określiłem post wcześniej, miłym dodatkiem. Nikt przecież nie chce sytuacji, gdzie wszystko będzie pięknie wyglądać, oprawa audiowizualna po prostu szokuje wszystkich, wszystko wygląda jak film Full HD, zaś fabuła jest nudna jak lekcje matematyki. Wątek fabularny to właśnie samo piękno gry. Nie przeczę, zdarza się też i tak, że wątek jest świetny, ale wszytko inne już do bólu spieprzone przez brak talentu programistów - ale to nieliczne wyjątki. ;-)
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz
(15-02-2010, 23:15)The Boss napisał(a): Dla mnie grafika zawsze była tylko miłym dodatkiem. Wolę nawet poświęcić oprawę graficzną na rzecz ścieżki dźwiękowej. ;-)

Święte słowa. Kojarzycie np. Angband? :)
Odpowiedz
Dzisiejsze gry patrzą tylko na grafe i realizm, a żadna gra nie patrzy na zabawe (no są wyjatki np. Brutal Legend).

Sami popatrzcie. Np. Takie GTA. GTA San ANdreas nie miało rewelacyjnej grafiki ani fizyki i była super grą.

GTA 4 ma (nie dla mnie) niesamowicie realistyczny i ma świetna grafikę, lecz jest zero przyjemności i pomimo tych badziewi i tak jets uważana za gorsza część od GTA San ANdreas. Popatrzcie sobie choćby na Multi-player. w GTA 4 jest średnio serwerów i graczy (prócz na xboxie). A w GTA: SA jest tysiące serwerów miliony graczy i dość sporo wersji mp.

Teraz w gracz są same przereklamowane fałuby a każdy twórca gier próbuje to zamaskowac grafika i fizyką.

Oczywiściue są wyjątki jak w np. Brutal Legend, ale niestety takich wyjatków jest mało.
Odpowiedz
(22-02-2010, 16:19)Marzyciel napisał(a): Dzisiejsze gry patrzą tylko na grafe i realizm, a żadna gra nie patrzy na zabawe (no są wyjatki np. Brutal Legend).

Z tym się nie zgodzę. Uważam, że wychodzą coraz lepsze gry, oczywiście są wyjątki. Fajnie, że kładą nacisk na realizm i grafikę, ale tak jak napisałem, nie jest do dla mnie priorytetem.

Marzyciel napisał(a):Sami popatrzcie. Np. Takie GTA. GTA San ANdreas nie miało rewelacyjnej grafiki ani fizyki i była super grą.

Nie wiem czy byłeś w temacie przed premierą gry i kilka miesięcy po premierze. Ludzie byli zachwyceni grą, tak jak napisałeś. Chwalili też oprawę graficzną i fizykę, która na tamte czasy (6 lat temu) była rewelacyjna. Każde GTA jest prawie zupełną nowością w dziecinie TPP w otwartym świecie.

Marzyciel napisał(a):Teraz w gracz są same przereklamowane fałuby a każdy twórca gier próbuje to zamaskowac grafika i fizyką. Oczywiściue są wyjątki jak w np. Brutal Legend, ale niestety takich wyjatków jest mało.

Z tym też się nie zgadzam. Twórcy naprawdę główkują, co by tu wymyślić, ponieważ odbiór gier przez graczy napędza wielki, multimiliardowy i ogólnoświatowy biznes. Gry rozwijają się i wszystko wskazuje na to, że wzrost taki będzie jeszcze przez najbliższe dziesięć lat albo i dziesięć razy tyle. Niektórzy starają się zamaskować grafiką nudne programy (vide wspomniane GTA IV), ale to nie jest regułą i nie możemy mówić ogółem. Co do fizyki, to ona także wpływa na zabawę z produkcji. ;-)
TV LCD Samsung 32" LE32A330; PlayStation 2 SCPH 79004; 2x DualShock 2; Sony 8MB Memory Card; Blue Light Stand; Redeemer SPEED LINK; 12 oryginalnych gier

TOP USER 2009

Pomogłem?
KLIKNIJ
Odpowiedz
(23-02-2010, 18:50)The Boss napisał(a):
(22-02-2010, 16:19)Marzyciel napisał(a): Sami popatrzcie. Np. Takie GTA. GTA San ANdreas nie miało rewelacyjnej grafiki ani fizyki i była super grą.
Nie wiem czy byłeś w temacie przed premierą gry i kilka miesięcy po premierze. Ludzie byli zachwyceni grą, tak jak napisałeś. Chwalili też oprawę graficzną i fizykę, która na tamte czasy (6 lat temu) była rewelacyjna. Każde GTA jest prawie zupełną nowością w dziecinie TPP w otwartym świecie.
haha, dobre, to już mafia z 2002 miała o niebo lepszą grafikę, nie mówiąc o fizyce... Marzyciel masz 100% rację
Odpowiedz
Dla mnie liczy się przede wszystkim grywalność. Nawet najlepiej graficznie zrobiona gra nie przyciągnie do siebie graczy gdy grywalność będzie w niej kulała. Poniżej krótka lista najlepszych i najgorszych w kategoriach grafika i grywalność. Są to moje typy i mogą zdenerwować niektórych, szczególnie druga kategoria jednak, te gry naprawdę nie przypadły mi do gustu pomimo ogólnego zachwytu nad nimi.

Najlepsza grafika: Gran Turismo 4
Najgorsza grafika: Medal of Honor Rising Sun

Najlepsza grywalność: Gran Turismo 3/Metal Slug
Najgorsza grywalność: Black/Star Wars Battlefront
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz
Najlepsza grafika: Black/God of War II/Onimusha: Dawn of Dreams
Najgorsza grafika: brak

Gier z "najlepszą" grafiką na PS2 jest naprawdę sporo. W zasadzie można by tu wymienić większość ostatnich odsłon wielkich serii (oprócz tych wyżej jeszcze Tekken 5, Gran Turismo 4, Resident Evil 4, nowe odsłony Burnouta czy Metal Gear Solid). Developerzy, ci co chcieli oczywiście, okiełznali konsolkę już na tyle, że robili naprawdę cudownie wyglądające gry (i nie tylko wyglądające). Zaprzeczeniem tej tezy jest seria Need for Speed, a jej część o podtytule Most Wanted na chama mógłbym wrzucić do najgorszej grafiki. Ostatecznie żadnej gry tam nie dałem, bo nie mam pomysłu.

Najlepsza grywalność: seria Burnout/GTA
Najgorsza grywalność: Just Cause

Just Cause w tej negatywnej kategorii, ale mogło się tam znaleźć kilka innych tytułów. Z reguły omijam gry, które mają plakietkę crapów i kiepsko wytłoczonych. Just Cause swoją spaczoną fizyką odpycha mnie od siebie na tyle, że nie mam większej ochoty do gry wracać.
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Pod względem graficznym najlepsza jak dla mnie to gra:
- God Of War II
- A najbrzydsza to Quantum Of Solance 007 czyli popularny James Bond :D
Pod względem grywalności znowu wyląduje u mnie:
- God Of War II jako gra z najlepszą grywalnością
- I Medal Of Honor: Wojna w Europie jako gra z najsłabszą grywalnością.

Co do Crysisa to rzeczywiście praktycznie wszyscy kupowali grę dla Grafiki i Efektów, poza tym gra była taka sobie bo fajnym elementem był system umiejętności, które dawał nam nasz kombinezon. Zresztą było dużo i nadal będzie tytułów, które są lepsze niż gra z jakąkolwiek wyrąbistą grafiką jak na przykład z gatunku FPS: Return To Castle Wolfensterin, który kompletnym klasykiem jest.
[Obrazek: 302yo9f.png] [Obrazek: beznazwyjo.png]
Gibson Les Paul Zakk Wylde Buzzsaw Custom Orange Studio...
Fight For Thor...

Odpowiedz
Najlepsza grafika: niewątpliwie God of War 2, Silent Hill 3
Najgorsza grafika: brak

Najlepsza grywalność: seria GTA
Najgorsza grywalność: Resident Evil Outbreak #1 i #2

Jestem sympatykiem serii z zombiakami w roli głównej, jednak to co prezentuje sobą Outbreak nieco obrzydziło mi tę serię. W single player drażni niemal wszystko: słabe AI kompanów (często nie wykonują poleceń), przeciwnicy, którzy co chwilę się respawnują bądź nie da się ich zabić, szybkie zużywanie się broni czy niewielka ilość amunicji, brak jakiejś spójności fabularnej. Ktoś zaraz krzyknie, że w końcu to survival. Tak, zgadza się, ale ten gatunek ma straszyć, napinać nerwy,a nie drażnić i irytować. Już sama gra na poziomie normal, wydaje się być katorgą, zaś na wyższych poziomach (Hard, Very Hard) to istny koszmar. Co ciekawe, aby zaliczyć dany scenariusz na 100%, trzeba zagrać właśnie na różnych poziomach, gdyż mamy wtedy dostęp np. do nowych lokacji. Jeśli tego, by było mało, gra jest w pewnym sensie na czas. Każdy bohater po rozpoczęciu rozgrywki jest zainfekowany wirusem, którego procentowe stężenie wzrasta z każdą chwilą - fakt można znaleźć pigułki, które na chwilę go wstrzymują, jednak z drugiej strony każde zranienie drastycznie zwiększa procenty. Nie daj Boże postać leży na wznak na ziemi, wówczas licznik zapieprza jak szalony. Koszmar...
[Obrazek: Mlyneq.png]

[Obrazek: retronagazieuserbar.jpg]
Odpowiedz
Pisząc o najgorszej grywalności i grafice wymieniamy jedynie te gry które mimo wszystko zyskały taką popularność abyśmy chcieli w nie zagrać. PS2 jest konsolą z ogromną biblioteką gier w której oprócz wybitnych tytułów są średniaki które w tym temacie wymieniamy jako najgorsze, a także totalne dna których nazwy nikt nawet nie ośmiela się wymawiać stąd nie było nam dane skosztować takich "arcydzieł" jak Miami Vice, American Idol, Scorpion King: Rise of the Akkadian czy MTV Celebrity Deathmatch którego wersja PC dostała się swego czasu do "zaszczytnego" działu Kszanka Zone w CD Action otrzymując z tego co pamiętam ocenę 1/10 (mogę się mylić co do oceny ale na pewno nie wiele).
Playstation 2 Slim SCPH-77004, 3xDS2, FMCB
Inne konsole: SMS II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast, Xbox, Xbox 360

[Obrazek: XsKg1.gif]
[Obrazek: 1N8cslJ.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: