The Last of Us
--- 27-01-2014, 22:11 ---
Wczoraj w końcu odpaliłem i przeszedłem demo, które dostałem razem z GoW Wstąpienie. Muszę przyznać, że poza grafiką, to jakoś demem jestem trochę rozczarowany. Sam nie wiem czemu, może za bardzo się naczytałem zbyt pozytywnych opinii o grze?.
Najgorsze było jak miałem rozwalić chyba 5 przeciwników, to po wystrzale do jednego, nagle zlecieli się pozostali i już tak łatwo nie było. No, ale nie z takich tarapatów wychodziłem obronną ręką, więc i tutaj mi się udało... ;)
Sama rozbudowa sprzętów i ekwipunku przypominała mi trochę tę z Tomb Raider, więc pewnie w pełnej grze będzie interesująco...
Jestem ciekaw jak zaprezentuje się cała gra, bo dema nie zawsze odzwierciedlają całość rozgrywki, chociaż takie demo Resident Evil Revelations było rewelacyjne, no i na grze się też nie zawiodłem.
Zobaczymy jak będzie tym razem, bo dałem grze kredyt zaufania i kupiłem swoją kopię w Euro w promocji, więc mam nadzieję, że koniec końców i gra mi się spodoba... ;) Mam tylko nadzieję, że szybko w PS+ się nie pojawi... ;)

--- 01-02-2014, 15:39 ---
Gra wczoraj do mnie przyszła i muszę przyznać, że pierwsze uruchomienie nowej gry i przejście początku zwaliło mnie z nóg! Nic więcej nie dodam, bo zepsuję to, co zafundowali nam producenci... :)
Po takim początku przyszedł czas na właściwą grę, którą w porównaniu z demem oceniam znacznie lepiej. Może dlatego, że jest opowiadana fabuła i w sposób rozgrywki jesteśmy wprowadzani po trochu. Jak na razie zauważyłem 4 główne "zadania" jakie realizujemy, a są to:
  1. zwiedzanie miejscówek i przemieszczanie się pomiędzy nimi,
  2. zarządzanie ekwipunkiem,
  3. walki z ludźmi,
  4. walki z potworami.
Fragment, który pojawił się w demie już mam za sobą i o dziwo tym razem grając od początku, nie sprawił on na mnie takiego negatywnego wrażenia.
Miałem też okazję spotkać najgorsze potwory na swojej drodze i nawet mi się udało przejść ten moment gry... :) Szczegółów nie zdradzam, bo dobrze byłoby, żeby każdy doświadczył tego spotkania... :)
Jak na razie fabuła się rozwija i w sumie wczoraj nie chciało mi się odchodzić od gry. Miałem już tak zupełnie w przypadku serii Uncharted, że gra mnie wciągnęła, ale tutaj jest jakoś inaczej, lepiej.
Większą część czasu i walk przychodziło mi raczej spędzać bardziej na skradaniu i cichym eliminowaniu przeciwników, tak więc gra pod tym względem bardzo przypomina serię Metal Gear Solid... ;) Jak Cię zauważą, to masz większy problem... ;)
Grafika w grze mnie powaliła, bo jest lepsza niż w Uncharted. I w sumie tak jak opisywali w recenzjach, warto czasami przystanąć na chwilę i rozejrzeć się po okolicy. Miejsca wędrówek w zniszczonych budynkach, przypominały mi miejsca z Silent Hill, co od razu mi się spodobało... :)
No to tyle wrażeń na pierwsze zetknięcie z grą, które trwało prawie 3,5 godziny... :)

--- 04-02-2014 ---
Kolejny czas spędzony z grą mam za sobą, a że staram się grać wieczorami jak już nic i nikt mi nie przeszkadza, to pograłem dopiero 9 godzin, ale za to ukończyłem dopiero 42%... :)
Zmieniające się krajobrazy, to poezja... :) Każdy inny i warto zatrzymywać się na chwilę, żeby je podziwiać... ;)
Miałem już też jedno spotkanie z super potworkiem i dopóki nie wpadłem na pomysł jak go pokonać, to mi się nie udawało...
Jak na razie nie zauważyłem innych zadań, do wykonywania, poza tymi które wymieniłem wcześniej. No ale zawsze coś się może jeszcze zmienić, bo przecież zostało mi jeszcze 58% do przejścia... ;)
Fabuła jest wciągająca i ciekaw jestem co będzie się działo dalej... ;)
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
Chyba zakupię tą grę, mam U3 i jest git, a to gra studia.
[Obrazek: 1104259.png]
Odpowiedz
Dzisiejszej nocy ujrzałem napisy końcowe... :)
Przejście gry zajęło mi raptem 22g 36m i 38s, zwiedzając prawie każdy kąt... :)
Gra jest naprawdę klimatyczna i ma ciekawą fabułę, na której się nie zawiodłem. Na jedną rzecz zwróciłem uwagę, że odbiór gry będzie inny przez rodziców (szczególnie posiadających córki), a inny przez graczy nie posiadających potomstwa... :)
Gra faktycznie powinna być traktowana jako przeżycie, a nie czysta gra. Jak tak się ją potraktuje, to daje z siebie wszystko co najlepsze... :)
Na pewno nie polecam za dużo czytać o grze przed jej rozpoczęciem, żeby nie popsuć sobie doznań... :)

No dobra, to pewnie teraz przyjdzie czas na ponowne przejście gry przez "Nową Grę +", żeby pozbierać to, czego nie udało mi się za pierwszym razem... :) Pewnie też spróbuję pograć w multi...

VortaL, na pewno nie można tej gry porównywać do serii Uncharted, gdzie przez prawie całą grę rozwalaliśmy przeciwników. Tutaj tak nie ma.
Odpowiedz
Mialem ja razem z PS3 i Beyondem, gra swietna. Wciaga mocno xd
Jeszcze nie przeszedlem ale powoli, powoli gram sobie(malo czasu wolnego)
[Obrazek: spaidi1987.png]
Odpowiedz
Wraz z zakupem przepustki sezonowej dostałem dostęp do dodatku Left Behind, w piątek go sobie ściągnąłem, wczoraj wieczorem zacząłem i nie mogłem się powstrzymać od grania w dzień i niedawno go ukończyłem.
Przejście dodatku zajęło mi 3 godziny 9 minut, ale uważam, że warto było... :)
Dodatek opowiada 2 wątki, o których jest wzmianka w głównym wątku, a tutaj poznajemy szczegóły. Tym którym podobała się główna gra, polecam dopełnienie fabuły... no i zawsze "chwilę" dłużej można przeżywać tę grę... :)
Więcej nie powiem, bo każda informacja o tej grze jest istotna i można przez przypadek popsuć sobie frajdę z jej przejścia...
Odpowiedz
jeszcze nie gralem w tryb multi, gral ktos? Jak sie sprawuje? Warto pograc?
[Obrazek: spaidi1987.png]
Odpowiedz
Gry robią fantastyczne ale nie mogę wybaczyć tego,że są takie krótkie... Jak ktoś pisał TLOU zajęło mu ponad 22 godziny,tragedia.. GTA V ma też mało misji. Nie wiem jak inni do tego podchodzą ale za gry które trzeba trochę zapłacić to jest zły wynik,bo płacimy za solidność i za grywalność a nie pogranie kilka godzin i płyta do pudełka. Jestem ciekaw czy doczekam się gier,gdzie przejście całej zajmie tak długo czasu,że się straci dosłownie rachubę czasu. To są jedyne wady gier,bo ogólnie to są mistrzowskie.
Odpowiedz
Trochę pograłem i jak dla mnie warto. Tylko istotne jest to, żeby w drużynie mieć pozostałe 3 osoby kumate, tzn. nie zachowywujące się w stylu Rambo.
Istotna jest gra zespołowa i jak się stosuje do tej zasady, to gra jest super... :)
W multi mamy do przetrwania 12 tygodni i każdy dzień trwa z tego co pamiętam 15 minut. Mamy do rozegrania 84 misje (12tyg.*7dni), czyli krótko licząc potrzeba nam przynajmniej 21 godzin, żeby przetrwać całe 12 tygodni...
Odpowiedz
@Damiano - 22 godz to wcale nie jest taki słaby wynik, są krótsze gry - kiedyś grałem w taką której przejście zajęło mi 25 min :)
CoD: Ghost - 6 godzin :(
A tak naprawdę to ile byś chciał?? 100 godzin??, a może 30dni?? Trochę przesadzasz, nikt nie wyprodukuje gry o takim czasie grania bo by się składała z 500 płyt i zajmowała 1 000 000 Tb :)

Tak czytam - chyba odkurzę jedna z gier leżących i czekających na czas wolny ale...
Odpowiedz
Druga sprawa - nie wszyscy mają czas i chęci do ogrywania tak długich gier. Obecnie gry wideo tworzone są z myślą o osobach, które ukończyły przynajmniej 18 lat i pracują, ponieważ to one kupują gry. Z tego też względu częściej spotykamy tytuły, których czas przejścia nie przekracza 20 godzin. Dużo zależy też od gatunku - dynamiczny FPS nie może być zbyt długi, bo szybko stanie się powtarzalny i nudny. Co innego gry RPG i sandboxy (choć to drugie nie tyczy się wszystkich), które ze względu na swoją otwartą strukturę są obszerniejsze i starczą na dłuższy okres czasu.
[Obrazek: PaultheGreatPL.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości