XCOM: Enemy Unknown
--- 10-07-2013, 10:41 ---
Do tytułu podszedłem z "pewną dozą nieśmiałości", ale po jej uruchomieniu, wróciły wspomnienia. :)
Grałem dawno temu w latach 90-tych w grę UFO na PC'cie i miło sobie ją wspominam.
Po odpaleniu 2 dni temu gry, tak mnie wciągnęło, że gram w nią prawie non-stop. :)
Kiedyś w latach 90-tych lubiłem sobie pograć w wszelakie strategie, tj. WarCraft, StarCraft, WarLords 1 i 2 i inne, których teraz już nie pamiętam, tak więc miło było odpalić grę strategiczną na konsoli... :) I generalnie sterowanie padem nie jest w niej aż takie trudne...

Jedna rzecz mi tylko dokucza, a jest nią telewizor CRT, który widać, że nie daje rady wyświetlać wyraźnie malusieńkich czcionek. Szkoda, że autorzy nie pomyśleli o patencie na lupę pod jakimś przyciskiem, tak jak w GT5... :)

Aha... dodam, że gra jest dostępna za darmo w ramach PS+... :) Jedyny minus, to dostępność jedynie wersji z językiem angielskim, ale jakoś na razie daję radę... :)

--- 08-09-2013 ---
Po zmianie telewizora na LED'owy, w końcu mogłem spokojnie zabrać się za granie w XCOM'a i ostatni tydzień spędziłem na intensywnej grze w nią.
Dzisiejszej nocy udało mi się grę przejść pierwszy raz. :)
Muszę przyznać, że gra wciąga i zawsze sobie mówiłem, jeszcze chwila, chwileczka, chwilka... :)
Grafika w grze mi się podobała, ale przecież nie o nią w grze chodzi.
Mamy sporo misji pobocznych do przejścia, w których najlepiej się bawiłem, ale żeby obniżyć nastroje wśród krajów, to trzeba realizować główny wątek, bo inaczej będzie problem... :)
Na początku gry nie do końca to załapałem, przez co odeszły mi w sumie 3 kraje z rady.
Gra jest podzielona na 3 główne rodzaje zabaw:
  1. wszelakie zarządzanie bazą,
  2. walka ze spodkami UFO,
  3. walka z ufoludkami przy pomocy oddziału żołnierzy.
Trudno mi określić ile finalnie spędziłem czasu przy grze, ale określiłbym go jako spory, a na pewno dłuższy niż 20 godzin, no i muszę przyznać, że się nie nudziłem... :)
Tym co lubią tematykę UFO i strategie polecam zagrać w ten tytuł... :)
[Obrazek: 9458.png][Obrazek: piotros_org.png]
3DS FC: 2724-0392-0522
Odpowiedz
Tytuł ten wydaje się być bardzo ciekawy i z chęcią go sprawdzę, bo akurat gatunek ten nie jest popularny na konsolach. Fakt, że rozgrywka podzielona jest na tury powoduje, iż wydawanie rozkazów i kontrolowanie przebiegu rozgrywki może być łatwiejsze, choć domyślam się, że autorzy dostosowali sterowanie pod pada (o czym zresztą wspomniałeś). Tematyka, a zwłaszcza Twoje porównania do innych RTSów rodem z PC, powodują, iż ciężko jest mi pozostać obojętnym na wysokie noty tej pozycji.
[Obrazek: PaultheGreatPL.png]
Odpowiedz
Gra bardzo mi się podobała i wciągnęła mnie na długi okres czasu, no i przez nią niejako zmusiłem się do wymiany telewizora CRT... ;)
Jak już sobie pograsz i chciałbyś pograć on-line, to daj znać, bo chwilę pograłem z innymi graczami i zabawa jest na prawdę przednia... :)
Odpowiedz
Mam i zacząłem grać, ale tak od około 8 misji poznałem całą mechanikę gry i od nowa sobie zagram. Przez pierwszych kilka misji gra prowadzi za rękę i nie pozwala dowolnie poruszać się po menu bazy. Teraz gdy mam tą dowolność inaczej zaplanuję wydatki, walkę na polu... walki :D, i co tam się da poprawię.
Odpowiedz
Też się zastanawiałem czy zaczynać od początku, szczególnie jak mi kraje zaczęły uciekać, ale stwierdziłem, że tego nie zrobię i tak dotrwałem do końca gry z chyba 3 krajami, które mi uciekły... ale oczywiście wybór należy od Ciebie... ;)
Odpowiedz
Trafiłem na misję w której pojawili się pająkopodobni obcy i z obecną drużyną nie widzę szans na ich pokonanie. Poziom trudności misji, było napisane: bardzo trudny. I to na tak wczesnym etapie gry... Chyba powinienem ją pominąć.
Odpowiedz