Unikatowe gry na PSOne
Perełki, gry rzadkie, unikatowe czy po prostu niedocenione, które popularnością nie dorównywały serii Gran Turismo czy Resident Evil choćby.

Znalazłem dosyć ciekawą listę takich gier na PSOne w tym miejscu. Są tu oczywiście gry nie tylko mało znane, ale i takie, które trudno dostać.

Graliście w coś z listy? A może macie jakieś inne perełki na PS1, mało znane, ale nie ustępujące poziomem bardziej popularnym grom na Szaraka?

Moją uwagę zwróciła gra Intelligent Qube i na pewno ją sprawdzę.
You wanna play games? Okay, I'll play with you. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

[Obrazek: montana_pl89.png]
Odpowiedz
Wychwyciłem z listy dwa tytuły, które ograłem, ba nawet mam, z tym że nie na PSOne, a na PSP. Są to jednak pierwowzory z szaraka, żadne tam remake'i itp. Tak pokrótce:

Pierwszy to Tales Of Eternia - bardzo dobry action RPG/jRPG, rozbudowany, z masą sidequestów, interesującą fabułą, śliczną, ręcznie rysowaną grafiką. O liczebności przeciwników oraz mnogości broni nawet nie wspominam. Gra mnie skusiła swoją formułą - światy jakie przyjdzie nam zwiedzać, przemierzamy obserwując je z tzw. rzutu izometrycznego (pseudo 3D), zaś same walki toczymy patrząc na nie z boku (2D) i co najważniejsze (jak dla mnie :) ) nie w trybie turowym. Drażnić może losowość potyczek, które przytrafiają się nader często przemierzając poszczególne mapy. Gra mnie zachwyciła, mimo, że nie jestem fanem gatunku.

Drugi tytuł to Castlevania: Symphony of the Night, która pojawiła się na składance Dracula X Chronicles. Genialna pozycja, zachwycająca pod każdym względem. Głównym bohaterem jest Alucard syn Draculi, który przybył do zamku swojego ojca zaniepokojony jego ponownym przebudzeniem. Gra łączy elementy platformowe z rpg. Przemierzamy posiadłość Draculi, wesoło unicestwiając czekających na nas przeciwników. Za każdego dostajemy punkty doświadczenia dzięki czemu nasza postać rośnie w siłę, po to by na końcu stawić czoła...Jak już wspomniałem gra zachwyca każdym elementem - masa broni oraz przedmiotów, które charakteryzują się różnorodnymi statystykami, wiele skeretów do odkrycia, ogromny bestiariusz w tym świetnie odwzorowani bossowie - co powiecie na badassa, który jest tak ogromny, że ekran jest w stanie ogarnąć tylko jego dolną część ciała? Sam zamek jest również ładnie przedstawiony, z ciekawymi, nienudzącymi się lokacjami, zaś odkrycie całej posiadłości (~100%) okazuje się być dopiero połową gry. Tyruł naprawdę piekielnie grywalny, czołówka gier na PS1.
[Obrazek: Mlyneq.png]

[Obrazek: retronagazieuserbar.jpg]
Odpowiedz
gralem za mlodu w demko intelligent cube kompletnie nie wiedzialem o co w niej chodzi pewnie glownie dlatego ze nie rozumialem angielskiego ja sie chyba skusze na Mega Man Legends 2 na ps2 gralem w MM Command Mission i mnie wciagnela ciekawe jak bedzie teraz
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRjufhUbmuizyf3Nbees_n...lQoFN9RYkw][Obrazek: ZqKvyOY.png][Obrazek: UserbarRE.gif]
Odpowiedz
Mam Marvel vs Capcom(amerykańska wersja) z listy "Additional Playstation Games of Value". Jednak ta lista jest z 2008 roku i myślę że dzisiaj, MvsC powinna znaleźć się w liście "Treasured Standard USA Releases". Jest zaledwie około 25 ofert na amazonie i około 10 na ebayu. Ta gra w pełnym komplecie kosztuje minimum 180 zł(wliczając cenę przesyłki z ameryki).
Odpowiedz
ja pamiętam z dzieciństwa
Rhapsody: A Musical Adventure
nie kojarzę jej zbyt mocno, ale wiem, że trochę czasu przy niej spędziłem. Nie słyszałem nigdy by ktoś o tej grze mówił. To był taki muzyczny taktyczny RPG.
Jako młokos byłem podjarany PSone, mocno też przesiąkłem jRPGami, więc brałem wszystkie jak leci :)

daje link do Wikipedii jeśli ktoś chce sprawdzić
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhapsody:_..._Adventure
[Obrazek: spaidi1987.png]
Odpowiedz