Hej. Jeśli to czytasz to znaczy, że jesteś zarejestrowanym użytkownikiem naszego forum. Kliknij tutaj aby się zarejestrować i w pełni korzystać z forum.

Problem z obrazem Open PS2 Loader
#1
Witam, mam pewien problem z obrazem, który opisuję poniżej oraz dorzucam film.
Ekran startowy konsoli wyświetla się w pełnym ekranie bez ramek, ale już Open PS2 Loader oraz gry uruchamiają się w takiej czarnej ramce, którą najlepiej widać podczas grania.
Nie wiem czego jest to wina i wątpię, że to problem spowodowany jakimkolwiek kablem. Na każdym czy to oryginał, czy podróba jest tak samo.
Prawdopodobnie jest coś z oprogramowaniem lub z sprzętem, ale nie wiem co.

Tutaj oczywiście wspomniany przeze mnie film, na którym widać opisany problem.
Odpowiedz
#2
Jak wejdziesz do "przeglądacza" karty pamięci to też tak jest (bez ramek)?
[Obrazek: PS2-Browser.png]
Z tego co pamiętam to tylko filmy DVD-Video wyświetlają się w pełnym ekranie bez ramek na np LCD.
Jest może jeszcze może kilka gier co tak ma, jak np Headhunter.

Niektórzy mają pełny ekran z grami NTSC, etc na np LCD.
Na CRT obraz powinien być pełny, na LCD już niekoniecznie.

Próbowałeś w OPL -> Display Settings -> Video Mode, zmienić ustawienie na np:
  • PAL 704x576i @50Hz 24bit (HIRES)
  • NTSC 704x480i @60Hz 24bit (HIRES)
  • EDTV 704x480p @60Hz 24bit (HIRES)
  • EDTV 704x576p @50Hz 24bit (HIRES)
  • HDTV 1280x720p @60Hz 16bit (HIRES)
  • HDTV 1920x1080i @60Hz 16bit (HIRES)

Oczywiście obraz będzie pełny tylko w OPL.
W grze będzie jak było, chyba że pobawisz się z GSM i włączysz jakiś HDTV np 720p @60Hz,
ale wtedy może pojawić się problem z prędkością gier PAL.
Np w FMV będą problemy z dźwiękiem, etc.

Więcej info możesz znaleźć wpisując "ps2 czarne ramki", "ps2 black borders".
Jak mogę, to pomogę.

Odpowiedz
#3
(01-01-2019, 12:27)Jolek napisał(a): Jak wejdziesz do "przeglądacza" karty pamięci to też tak jest (bez ramek)?
[Obrazek: PS2-Browser.png]
Z tego co pamiętam to tylko filmy DVD-Video wyświetlają się w pełnym ekranie bez ramek na np LCD.
Jest może jeszcze może kilka gier co tak ma, jak np Headhunter.

Niektórzy mają pełny ekran z grami NTSC, etc na np LCD.
Na CRT obraz powinien być pełny, na LCD już niekoniecznie.

Próbowałeś w OPL -> Display Settings -> Video Mode, zmienić ustawienie na np:
  • PAL 704x576i @50Hz 24bit (HIRES)
  • NTSC 704x480i @60Hz 24bit (HIRES)
  • EDTV 704x480p @60Hz 24bit (HIRES)
  • EDTV 704x576p @50Hz 24bit (HIRES)
  • HDTV 1280x720p @60Hz 16bit (HIRES)
  • HDTV 1920x1080i @60Hz 16bit (HIRES)

Oczywiście obraz będzie pełny tylko w OPL.
W grze będzie jak było, chyba że pobawisz się z GSM i włączysz jakiś HDTV np 720p @60Hz,
ale wtedy może pojawić się problem z prędkością gier PAL.
Np w FMV będą problemy z dźwiękiem, etc.

Więcej info możesz znaleźć wpisując "ps2 czarne ramki", "ps2 black borders".

Próbowałem kombinować z GSM, ale niestety dużo gier mocno krzaczy, a i dodatkowo moja karta telewizyjna nie obsługuje rozdzielczości wyższej niż 768:480 lub coś w tym stylu i po uruchomieniu gry mam tylko czarny obraz. 

Z tymi czarnymi pasami to szukałem dosyć długo w internecie, w polskim i angielskim, a nawet w niemieckim. 
Większość ludzi problem dotykał na typowych nowoczesnych telewizorach o dużym ekranie. 
A w moim przypadku sygnał idzie do karty, która powinna świetnie radzić sobie z obrazem 4:3, bo jak była na chodzie to w takim standardzie nadawała telewizja. 

Możliwości są według mnie dwie. 
Tak musi być i tyle, albo mam coś skaszanione w konsoli.

Będę próbował jeszcze wyłączyć modchip, może to coś zmieni.
Odpowiedz
#4
(19-01-2019, 18:06)Nosacz94 napisał(a): Próbowałem kombinować z GSM, ale niestety dużo gier mocno krzaczy, a i dodatkowo moja karta telewizyjna nie obsługuje rozdzielczości wyższej niż 768:480 lub coś w tym stylu i po uruchomieniu gry mam tylko czarny obraz.

Nie to żebym narzekał ale nie mogłeś napisać, że obraz przechodzi przez kartę telewizyjną?!
Dodatkowo jakim kablem połączyłeś konsole z kartą TV?
Jak mogę, to pomogę.

Odpowiedz
#5
(19-01-2019, 20:03)Jolek napisał(a):
(19-01-2019, 18:06)Nosacz94 napisał(a): Próbowałem kombinować z GSM, ale niestety dużo gier mocno krzaczy, a i dodatkowo moja karta telewizyjna nie obsługuje rozdzielczości wyższej niż 768:480 lub coś w tym stylu i po uruchomieniu gry mam tylko czarny obraz.

Nie to żebym narzekał ale nie mogłeś napisać, że obraz przechodzi przez kartę telewizyjną?!
Dodatkowo jakim kablem połączyłeś konsole z kartą TV?

Kompozytem, bo inaczej się nie da.
Jest jeszcze wejście na S-Video, ale takiego kabla na stanie nie mam obecnie.
Na razie nie mam za bardzo wyboru i jak chcę grać to tylko przez kartę TV (telewizor zawsze jak chcę pograć jest zajęty), poza tym myślałem o nagrywaniu tak dla zabawy filmików na YT, bo ten sprzęt daje mi taką możliwość.

Jutro jak będę miał czas to pokombinuję z różnymi kablami, podłączę konsolę do telewizora u siebie w domu i może spróbuję też gdzieś poza domem.
Mam u siebie w domu też taki mały telewizorek do samochodu to również zobaczę jak na nim wygląda obraz.
Odpowiedz
#6
(20-01-2019, 21:23)Nosacz94 napisał(a): Kompozytem, bo inaczej się nie da.
Jest jeszcze wejście na S-Video, ale takiego kabla na stanie nie mam obecnie.
(20-01-2019, 21:23)Nosacz94 napisał(a): Jutro jak będę miał czas to pokombinuję z różnymi kablami, podłączę konsolę do telewizora u siebie w domu i może spróbuję też gdzieś poza domem.
Mam u siebie w domu też taki mały telewizorek do samochodu to również zobaczę jak na nim wygląda obraz.

Za pomocą tych kabli nie włączysz nawet 480p, tylko component... bądź SCART (ale nie każdy TV obsługuje RGsB) powinien pomóc z innymi (wyższymi) rozdzielczościami.

(20-01-2019, 21:23)Nosacz94 napisał(a): Na razie nie mam za bardzo wyboru i jak chcę grać to tylko przez kartę TV (telewizor zawsze jak chcę pograć jest zajęty), poza tym myślałem o nagrywaniu tak dla zabawy filmików na YT, bo ten sprzęt daje mi taką możliwość.

Teraz zaczynam powoli rozumieć o co ci chodzi, ale tylko za pomocą kabla kompozytowego uzyskujesz najgorszy obraz z możliwych.
Więc przynajmniej pobaw się z S-Video.
Jak mogę, to pomogę.

Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  PS2 SLIM - problem z obrazem i dźwiękiem FPS21311 5 168 22-02-2019, 15:37
Ostatni post: FPS21311
  Ps2 problem z obrazem? Pepasius@wp.pl 1 83 29-01-2019, 06:38
Ostatni post: Atr3ju
  Problem z obrazem na kablu component. Nosacz94 3 578 04-08-2018, 20:48
Ostatni post: Atr3ju
  Uruchamianie gier z PSX na PS2 przez Open Ps2 Loader Nosacz94 0 649 28-12-2017, 21:47
Ostatni post: Nosacz94
  [ROZWIĄZANE] PS2 problemy z obrazem NTSC na karcie AverMedia. Nosacz94 0 833 22-09-2017, 19:48
Ostatni post: Nosacz94
  Jak wgrać Open Ps2 Loader na Ripper 3.41? kubulwg 4 919 29-08-2017, 14:14
Ostatni post: kubulwg
  Open ps2 loader czarny obraz po uruchomieniu gry. Nosacz94 7 1465 12-07-2017, 12:34
Ostatni post: Jolek
  Open loader + router z usb (ftp) zwolik20 5 1307 01-11-2016, 14:05
Ostatni post: tomx1989

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości